Blogpost: Lydia

[theorie] Intertekstualiteit: relaties leggen tussen verschillende verhalen

08-04-2019 door Lydia 2 reacties
Als opgeleid literatuurwetenschapper vind ik het leuk om de hersens van anderen ook te verrijken met de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Vandaag bespreek ik het begrip intertekstualiteit, een van mijn favoriete begrippen. Als ik het herken in een boek, dan voel ik me daardoor altijd extra slim en belezen ;) Kort gezegd is het 'de complexe wijze waarop een tekst in verband staat met andere teksten en zijn betekenis aan deze relatie ontleent: elke tekst is een knooppunt in een netwerk van andere teksten' (Het leven van teksten, Brillenburg & Rigney, 2006).

Geen enkele tekst staat op zichzelf. Elk verhaal, gedicht, toneelstuk, wat dan ook, heeft links naar andere teksten. Heel breed gezien bijvoorbeeld valt alles binnen een bepaald genre of gaat een tekst over een bepaald thema. Zoom je verder in, dan kan een boek een moderne uitwerking zijn van een ouder thema, of kan een personage in een boek een ander boek aan het lezen zijn.

firstimpressions_lovett.jpgZelf hou ik erg van de verhalen van Jane Austen, en daarom vind ik het ook leuk om vervolgens weer boeken te lezen die met Jane Austen te maken hebben. Zo heb ik laatst First Impressions van Charlie Lovett gelezen. Alleen al de titel verwijst naar Pride & Prejudice ...

Lees verder op mijn site

Reacties op: [theorie] Intertekstualiteit: relaties leggen tussen verschillende verhalen

Gesponsorde boeken