Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: BookSomeTea

TIJDSDOCUMENTEN: BOEKEN DIE IETS ZEGGEN OVER DE TIJD WAARIN WE LEVEN (2)

Sommige boeken zou je kunnen zien als tijdsdocumenten. Die boeken zeggen iets over de tijd waarin we leven. Iedere generatie heeft zijn eigen tijdsdocumenten. Dat zijn de boeken die jaren later nog steeds worden behandeld in het literatuuronderwijs, die nog steeds gelezen (moeten) worden door leerlingen op de middelbare school en studenten die een literatuurstudie doen. Vaak zijn dit ook de boeken die verfilmd worden. Zijn het altijd de meest briljante boeken, de boeken die het allerbest geschreven zijn? Nee, helaas niet. Er zitten bij iedere lichting tijdsdocumenten ook slecht geschreven boeken, en hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe langdradiger de boeken vaak worden. Toch lezen we ze nog steeds, behandelen we ze nog steeds, en krijgen ze vaak een bepaalde status. Hoe dat komt en wat in mijn optiek de tijdsdocumenten van deze tijd zijn bespreek ik hieronder.

NB: in dit artikel focus ik me op de tijdsdocumenten bij de boeken voor volwassenen. In eeneerder artikel heb ik het gehad over de tijdsdocumenten bij de jeugdboeken en de YA-boeken.

Lees verder op mijn site

Reacties op: TIJDSDOCUMENTEN: BOEKEN DIE IETS ZEGGEN OVER DE TIJD WAARIN WE LEVEN (2)