Blogpost: Nathalie B1

Tweede Poète Nationale(r) Dichter des Vaderlands van België

In 2014 startte België ook met het concept van Dichter des Vaderlands naar analogie met hun Noorderburen. Maar het grote verschil met Nederland zijn natuurlijk de drie taalgemeenschappen in België. Van in het begin was dit bedoeld als een literair uitwisselingsproject tussen de drie Belgische taalgemeenschappen. De gedichten worden in de drie talen aangeboden in de kranten De Morgen, L'Avenir en GrenzEcho dankzij de samenwerking met het Vertalerscollectief van het internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel. 

Op 29 jan 2014 werd de Vlaming Charles Ducal de Dichter des Vaderlands. Charles Ducal gaf al heel wat dichtbundels uit (bij uitgeverij Atlas Contact) en is een gevierde Nederlandstalige dichter. De gedichten uit zijn twee jaar vaderlandse dichterschap samen met enkele andere teksten daarover zijn gebundeld in een drieluik: het boek, de cd én de dvd 'Bewoond door iets groters/Au-delà de la frontière/Von etwas Größerem bewonht zijn een coproductie van Atlas Contact en Poëziecentrum nav zijn afscheidstournee. 

Twee jaar later neemt de Brusselse dichteres Laurence Vielle op gedichtendag 2016 de fakkel van Charles Ducal over. Laurence Vielle schreef reeds drie gedichten sinds haar inhuldiging, waarvan 1 op de dag van de dramatische gebeurtenissen in Brussel.

Ik ben mee benieuwd met u wie uit onze Duitse taalgemeenschap de derde Dichter des Vaderlands zal worden in 2018, want daar ken ik werkelijk geen enkele naam van om eerlijk te zijn. 

Wist u trouwens dat de Franstalige Vlaamse dichter Emile Verhaeren door Koning Albert I werd benoemd tot eerste 'Poète National' in België tussen 1908 en 1915? Emile Verhaeren was in die tijd wereldberoemd en werd naar alle andere Europese talen vertaald en ging overal op reis om voordrachten te geven.  

Het project Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta (Brussel). Sinds 2015 zijn ook Maison de la Poésie (Amay), het fEstival maelström (Brussel), Poème 2 (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel) partners in het project.

Deze samenvatting en veel meer informatie vindt u allemaal terug op www.dichterdesvaderlands.be.

Reacties op: Tweede Poète Nationale(r) Dichter des Vaderlands van België

Gesponsorde boeken