Blogpost: Katevents

Uitstekende franstalige thriller

Blijkbaar zijn er nog maar weinig die het Frans voldoende beheersen om het voor Hebban interessant te maken ook Franse boeken op te nemen. Jammer, vooral als het boeken of auteurs betreft, die waarschijnlijk nooit in vertaling beschikbaar komen.

Maar ja: je moet natuurlijk ergens grenzen stellen. Dus dan maar een aparte blog-post - voor lezers die het Frans voldoende beheersen om af en toe hun neus in een franstalige thriller te steken.

Heb je recent "De Bourgondiërs" van Bart van Loo gelezen? Ook zo van genoten? En ook even achterin geneusd welke boeken hij raadpleegde, of interessant vond? 

Dan ben je wellicht de naam Jean d'Aillon tegen gekomen. Deze auteur schrijft al jaren spannende, historische thrillers. Onbekend met de series van d'Aillon? Probeer er eens eentje.  

In de lijst met interessante literatuur, aan het eind van zijn "De Bourgondiërs", noemt van Loo een specifieke thriller van d'Aillon. Toevallig had één van de bibliotheken waar ik lid van ben, die staan. 

Het is deel twee uit een nieuwe reeks, geschreven met een knipoog naar Sherlock Holmes en doctor Watson: "Le Chien des Basqueville".

Zoals alle thrillers van d'Aillon: gebaseerd op feiten en degelijk historisch onderzoek. Zoals alle thrillers van d'Aillon: kan gelezen worden als deel 2, maar ook als zelfstandig boek. 

Deze reeks speelt zich af tijdens de opkomst van de Bourgondiërs en de machtstrijd tussen hen, het Franse en Engelse koningshuis. In deel twee van de reeks rond d'Aillons Holmes en Watson, speelt uiteraard een hond een belangrijke rol. Deze helpt echter een mysterie op te lossen rond vermiste documenten, waar veschillende machtige partijen in geïnteresseerd zijn.

Onderhoudend en spannend, waarbij de auteur de lezers voldoene hints geeft zodat ze door goed op te letten, net iets sneller dan zijn Holmes, Watson en Gracieux de zaak oplossen. Maar ja: dan zijn er al wat slachtoffers gevallen.

Achterin, legt de auteur netjes uit welke feiten hij heeft gebruikt en wat hij heeft verzonnen. Net als van Loo, vermeld hij ook netjes boeken die hij heeft gebruikt voor het schrijven van zijn thriller.

Lezers van van Loo's "De Bourgondiers" zullen beamen: ja, die vermeldde dit verhaal; het had gekund en dan waren de consequenties ...; maar ja ... het is allemaal anders gelopen. 

Kan je "Le Chien des Basqueville" niet vinden? Deze reeks start met "Une étude en écarlate" (2015) en bestaat inmiddels uit zes boeken, die allemaal onafhankelijk van elkaar kunnen worden gelezen. De verhalen spelen zich af tussen ongeveer 1410 - 1450, maar de Bourgondiërs spelen niet in elk deel een rol.

Reacties op: Uitstekende franstalige thriller

Gesponsorde boeken