Blogpost: Jess

Van boekenkasten naar e-reader

24-01-2016 door Jess 6 reacties
Mijn boekenverzameling is inmiddels uitgegroeid naar meer dan 500 boeken. Wij wonen in een appartementen complex in een hoek appartement op de bovenste verdieping, dat betekend dus dat wij een zolder hebben. Een hele grote zolder.Maar die zolder is helemaal vol! Er staan 7 boekenkasten. En die kasten zijn ook vol. Vol met boeken, maar ook met stof. Omdat we natuurlijk niet dagelijks op de zolder komen en je niet iedere dag je boeken uit de kast haalt, wordt dat toch wel een muffe boel. En laten we eerlijk wezen. De collectie zal alleen maar uitbreiden. 

Toen ging ik met een familie etentje naast mijn tante uit Castricum zitten en zij vroeg me waarom ik dan geen e-reader kocht. Ik zei dat ik dat niet wou, aangezien ik gek ben op de aanzicht van een boek. De geur van een boek, zeker als die al wat ouder is. De leuke boekenlegger ertussen die aangaf hoe ver je al was. Het vasthouden. Het kijken naar je boekenkasten die prachtig vol staan met allerlei kleuren en leuke titels. Uiteraard zijn er ook nadelen. Wanneer je gaat verhuizen moeten er zeker 12 dozen aan te pas komen om alles te verplaatsen. Als je op vakantie gaat moet er een extra shopper mee om genoeg te lezen te hebben en als wij wel zouden verhuizen naar een gezinswoning moet ik sowieso al een kamer leeghouden om rekening te houden met mijn boekencollectie. Totdat ook die collectie ooit de kamer uit groeit. Mijn tante vertelde me dat ook zij altijd gek was geweest op haar boekenkasten, maar nu ze een e-reader had was alles zoveel makkelijker geworden. Ik moest het anders gewoon een keer proberen. Zij had nog wel een oude e-reader liggen, die moest ik proberen en als ik na twee of drie boeken nog steeds niet kon wennen was er niets verloren want dan had ik al mijn boeken gewoon nog staan en kon ik de e-reader gewoon weer teruggeven. Zo gezegd, zo gedaan. 

We zijn inmiddels zes maanden verder. Ik heb nu een Kobo Glo HD. Al die 500 boeken die op zolder staan, heb ik nu elke dag in mijn Kipling handtas zitten en toch weegt hij maar 180 gram. Ook met vakanties en dagjes weg. Ik kan niet meer zonder. Je went er absoluut aan, het gemis van de geur van boeken is totaal niet aanwezig. Mijn e-reader gaat overal mee naartoe. Er zit een lampje verwerkt in het scherm dus of ik nu ’s avonds in de bijrijders stoel wil lezen of ’s nachts als ik niet kan slapen, het is nooit een probleem. Hoe dik het boek ook is dat je leest, je kunt hem met één hand dragen, of je nu op je zij ligt of op de bank zit. Het is in iedere vorm gewoon een voordeel!

En voor de mensen die vinden dat je geen ‘echte’ lezer bent omdat je een e-reader hebt, waarom denk/vind je dat? We lezen toch precies hetzelfde verhaal? Ik ben inmiddels al 13 jaar een fanatieke lezer, 12,5 jaar daarvan waren het paperbacks en hardcovers, ik heb nu een half jaar een e-reader en ik lees nu eigenlijk nog meer dan voorheen, omdat het zo vreselijk makkelijk is om je boeken mee te nemen. Ik koop mijn boeken ook gewoon netjes, maar dan in een webwinkel. Ik hoef dus de deur niet uit en zelfs op een regenachtige zondag kan ik dus gewoon ter plekke een boek bestellen die binnen vijf minuten op mijn e-reader staat. Ik heb een account bij de Bruna, daar zijn je boeken gewoon onbeperkt geldig. Bovendien zijn nieuwe ebooks sowieso altijd goedkoper dan paperbacks/hardcovers, omdat je de drukkosten niet hoeft te betalen, ook weer een voordeel!

Twijfel je of je zelf misschien toe bent aan een e-reader? Ik kan het je alleen maar aanbevelen, zeker als je iemand bent die veel onderweg is en altijd een boek mee hebt. Het past veel makkelijker in je tas en wanneer je onderweg je boek uit hebt, kun je gewoon direct een ander boek kiezen en verder lezen.

Hup Kobo!

Reacties op: Van boekenkasten naar e-reader

Gesponsorde boeken