Blogpost: LauraLeest.

Van boekrol tot eBook deel 2: het luisterboek

Na vorige week een artikel te hebben gewijd aan het leesboek, is vandaag het luisterboek. Deze bijzondere manier van ‘lezen’ bestaat al een hele tijd, toch blijft ze onverminderd populair – steeds meer bekende titels worden zelfs naast op papier, ook als audiobestand uitgebracht. Meer weten over de geschiedenis en voor- en nadelen van dit luisterboek? Lees gauw verder!

Het luisterboek

Het luisterboek stamt uit de 19e eeuw en is uitgevonden door Thomas Edison: inderdaad, de man die ook de gloeilamp uitvond. Hij kocht gedurende zijn leven vele octrooien op, perfectioneerde deze en nam de producten in productie. Zo ook de fonograaf, iets wat wij dan weer beter kennen als de grammofoon. Al vanaf het begin af aan had Edison voor ogen dat dit een hele handige uitvinding zou kunnen zijn voor slechtziende of blinde mensen.

Dit bleek later ook een belangrijke doelgroep te zijn. Als we een sprong in de tijd maken naar de jaren vijftig van vorige eeuw, werd namelijk het eerste Nederlandse luisterboek opgenomen op het blindeninstituut in Grave. Dit was De oude man en de zee van Ernest Hemingway. Inmiddels waren er bandrecorders, waardoor de duur van de opnames langer kon zijn dan in de tijd van Edison. Dit maakte de techniek beter geschikt voor het beluisteren van gehele boeken.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Van boekrol tot eBook deel 2: het luisterboek

Gesponsorde boeken