Ninja Paap-Luijten Auteur

Blogpost: Ninja Paap-Luijten

Verdwijnende hoofdpersonen en vreemde figuren

Vaak genoeg worden er allerlei vragen over het schrijven aan mij gesteld. Waar haal ik inspiratie vandaan, hoelang doe ik erover om iets te schrijven - noem het maar op.

Mijn schrijfproces is net als het bouwen met Lego, maar dan zonder plattegrond. Je begint gewoon ergens en ziet maar waar je uitkomt. Soms is dat een huis, soms een toren, en een andere keer een idioot ruimteschip.

Natuurlijk heb ik meestal wel een globaal idee waar ik heen ga met mijn verhaal. Maar ik schrijf altijd van voor naar achter. Dat wil zeggen: ik begin bij hoofdstuk 1 en werk zo verder. Juist, exact zoals je het leest. Veel schrijvers werken met scènes en schrijven bijvoorbeeld eerst het einde, dan verzinnen ze iets in het midden, en vervolgens gaan ze dat opvullen. Zo werkt dat bij mij niet.

Ik vind het leuk om tijdens het schrijven ook verrast te worden door het verhaal.

Dat levert natuurlijk ook wel eens problemen op. Zo ben ik momenteel bezig met het tweede hoofdstuk van mijn huidige manuscript. De huidige stand van zaken? Eén hoofdpersoon is aangevallen door beesten en moet nu gered worden - en snel ook - anders gaat hij/zij dood. Eén hoofdpersoon is door metgezellen neergeschoten en bewusteloos. En ik ben drie hoofdpersonen kwijt. Die zijn weggerend en ik weet nog niet zeker waarnaartoe. (Ik heb wel een idee. Eens zien of dat blijkt te kloppen.) Bovendien loopt er een vreemde bij, die een duister geheim met zich meedraagt. Maar dat duistere geheim, dat weten mijn hoofdpersonen nog niet. 

Al met al best een hoop heisa, en dat in hoofdstuk 2! 

Soms heb ik echt het gevoel dat ik alleen als doorgeefluik fungeer. Het verhaal is ergens, ik ben alleen degene die het opschrijft. Dat is natuurlijk kolder, maar ik mag me wel eens verliezen in mijn fantasie, toch ;) 

Wat ik belangrijk vind, is dat lezers verrast worden door het verhaal. Bovendien schrijf ik graag iets wat logisch is, herkenbaar aanvoelt en lekker wegleest. Dat probeer ik al vanaf versie 1 neer te zetten, maar meestal wordt het pas na veel herschrijven en verbeteren daadwerkelijk zo goed als ik het wil hebben. Er gaat dus veel tijd in zitten. Soms gebruik ik wel een soort plan, maar niet altijd. 

Lukt het me om verrassende verhalen te schrijven? Dat kun je zelf beoordelen. Mijn debuut (Oragayn) is te vinden als paperback en e-book, maar als je graag korte verhalen of zelfs een gedicht wilt lezen, kun je even op mijn website kijken. Daar staan er een aantal gratis te lezen (volledige verhalen). 

f9e9400cca47eb1bae73e7d66958ba46.jpg


Lees verder op mijn site

Reacties op: Verdwijnende hoofdpersonen en vreemde figuren

Oragayn - Ninja Paap-Luijten Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken