Vergeet-mij-nietjes #1

25-05-2015 36 reacties
Deze site biedt de mogelijkheid om elkaar tips te geven of om boeken aan te bevelen. In de afgelopen maanden heb ik aan sommigen boeken aanbevolen, en heb ik tips van anderen mogen ontvangen. Enkele van die getipte boeken heb ik inmiddels gelezen, meestal met groot plezier, een enkel aanbevolen boek heb ik inmiddels op mijn favorietenlijst kunnen bijschrijven. Dit is een mooie manier om met goede boeken in aanraking te komen, een grote toegevoegde waarde van Hebban.

Maar: het overkomt mij af en toe dat ik een boek heb gelezen dat een grote indruk heeft gemaakt, om wat voor reden dan ook, en dan is het soms verbazend om te zien hoe weinig mensen (op Hebban) dit gelezen hebben of nog willen lezen. Vaak gaat dit om boeken die al wat ouder zijn of om werken van minder bekende schrijvers. Ik zou het erg jammer vinden als goede boeken langzaam afglijden naar vergetelheid en wil een lijst maken van boeken die dat lot niet ten deel zouden mogen vallen.

Om op die lijst te komen heb ik voor mezelf enkele min of meer willekeurige criteria geformuleerd, die niet heel hard zijn en later mogelijk kunnen worden aangepast:
• Het boek moet al wat ouder zijn, circa 5 jaar oud, dus oorspronkelijk gepubliceerd in 2010 of eerder. Als het recenter is dan moet het boek op andere wijze en op eigen kracht nog voldoende aandacht kunnen krijgen.
• Het aantal mensen dat het boek heeft gelezen of nog wil lezen is gemaximeerd, bijvoorbeeld 25.
• Als het aanslaat en een boek komt op meer dan 25 gelezen of nog te lezen terecht dan zal ik het met groot plezier uit de lijst vergeet-mij-nietjes verwijderen.

Ik start voorzichtig, met twee persoonlijke favorieten, en zal met enige regelmaat deze lijst aanvullen en verversen.

Reacties en tips ter aanvulling zijn zeer welkom, ook in mijn belang, maar wel graag met een motivatie of verwijzing naar een recensie!

De stad der blinden – Jose Saramago
Behalve dat het boek een van mijn favorieten is, heb ik ook bijzondere herinneringen aan het lezen ervan. Het gaat over mensen die plotseling blind worden en alleen nog een melkachtig waas zien. Ik heb het gelezen op vakantie in de Noorse bergen (Valdres) op een dag die helemaal niet geschikt was om erop uit te trekken: het was enorm mistig, het zicht was maar enkele meters, inderdaad, bijna alsof je blind bent. Stom toeval, we hadden andere plannen, en ik wist toen ik aan dit boek begon nog niet dat het die kant op zou gaan. Toeval bestaat blijkbaar, het maakt de herinnering aan dit boek zeer bijzonder.
De film die naar aanleiding van dit boek is gemaakt, Blindness, is trouwens ook geweldig en komt qua niveau behoorlijk dicht in de buurt van het boek.

Onbepaald door het lot – Imre Kertesz
Getipt door Hebbanlid Jan Haas , zie ook zijn recensie . Belevenissen van een Joodse puber uit Hongarije die het laatste jaar van de tweede wereldoorlog in drie concentratiekampen doorbrengt, waarvan Auschwitz en Buchenwald bekend zijn. Het boek was lange tijd controversieel. De kinderlijk onschuldige toon van de hoofdpersoon die weinig emoties toont en de wijze waarop hij vertelt over hoe goed de deportaties en het kampleven zijn georganiseerd, kunnen bij oppervlakkige lezing de onterechte indruk wekken dat er sprake is van een zekere bewondering. Huiveringwekkend is de scene waarin Kertesz beschrijft hoe hij een dode bedgenoot (!) naast zich duldt om een dubbel rantsoen te kunnen ontvangen en dit volhoudt tot de stank van ontbinding niet meer te verdragen is.

Reacties op: Vergeet-mij-nietjes #1

Gesponsorde boeken