Vergeet-mij-nietjes #3

30-05-2015 4 reacties
De eerste blogs hebben al behoorlijk wat reacties opgeleverd. Het wordt langzaamaan wel duidelijk dat er, naast de vele mooie boeken die dagelijks verschijnen, in het verleden prachtige werken zijn gepubliceerd, boeken die niet verdienen om in de vergetelheid te geraken. Voor meer informatie zie blog #1 over dit onderwerp

Ook nu kunnen aan de lijst weer een aantal hele mooie boeken worden toegevoegd, met dank aan de tipgevers.

Fin de siecle – Selden Edwards
Een fascinerend boek waarin de auteur een tijdlus gebruikt om de hoofdpersoon terug te plaatsen in het Wenen van 1897, een tijd waarin Wenen een smeltkroes is van mensen die later een belangrijke rol in de wereld gaan krijgen. De auteur speelt een geniaal spel met de tijd en geeft kleur aan de welhaast mythologische grote mannen en geeft en passant een fraai tijdsbeeld van het Wenen van toen. De morele dilemma’s waarvoor de hoofdpersoon worden gesteld geven het boek een extra dimensie.

Kinderjaren – Jona Oberski
Getipt door *Marianne*: In de novelle Kinderjaren kijk je door de ogen van een kleine jongen naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn blijkbaar de ervaringen van de schrijver zelf. In korte, eenvoudige zinnen beschrijft hij wat hij als kind meemaakte. Het kind heeft zelf niet goed in de gaten wat er allemaal aan de hand is, als lezer begrijp je deze dingen wel. Aan de ene kant is het een heel persoonlijk verhaal, aan de andere kant zou het het verhaal kunnen zijn van iedere Joods kind in de jaren veertig. Mooi boek!

Een paarse taxi – Michel Déon
Tip van Peter1761. Volgens Peter: Een boek dat mijn liefde voor Ierland destijds heeft aangewakkerd. Het is ook verfilmd met een echte sterrencast: Charlotte Rampling, Peter Ustinov, Philippe Noiret en Fred Astaire.
Ik ken het boek niet, het komt uit 1973,maar de beschrijving op Hebban en het enthousiasme van Peter hebben mij heel nieuwsgierig gemaakt.

Mijn kleine waanzin - Jan Brokken.
Tip van Jan Haas, hierbij zijn toelichting. Het is een autobiografie over zijn jeugd in Rhoon, maar ook over het leven van zijn vader. Zijn vader is eerst dominee in Indonesië, maakt met zijn gezin de tweede wereld oorlog mee. Zijn vrouw en de 2 oudste broers van Jan komen in een Jappenkamp. Zijn vader werkt, als dominee, mee aan de Birma spoorlijn. Na de oorlog gaat het gezin in Rhoon wonen, waar zijn vader predikant is. Jan wordt daar geboren. Zelf (als zoon van dominee indertijd in klein Zeeuws dorp) herken ik veel in het boek. Voor mensen die 'de Vergelding' hebben gelezen, over het oorlogsverleden van Rhoon, volgt dit boek in de tijd op. Mensen die 'de Eeuw van mijn vader' van Geert Mak hoog hebben gewaardeerd , zullen dit boek hoogstwaarschijnlijk ook mooi vinden. Het is een fijn geschreven en heel integer boek geworden.

De glazen boeken van de dromeneters – Gordon Dahlquist
Ik heb het boek gelezen en het heeft behoorlijk wat indruk gemaakt. Ik heb er geen recensie van maar neem de vrijheid om te verwijzen naar de prachtige recensie van Gerry Hameetman.

Reacties en tips ter aanvulling blijven zeer welkom, ook in mijn belang, maar wel graag met een motivatie of verwijzing naar een recensie!

Zie ook mijn website

Reacties op: Vergeet-mij-nietjes #3

Gesponsorde boeken