Vergeet-mij-nietjes #7

21-07-2015 2 reacties
Voor meer informatie over de aanleiding en achtergrond van deze blogs, #1 over dit onderwerp.
Voor de index van eerdere afleveringen, volg deze link Index

Ook nu kunnen aan de lijst weer een aantal hele mooie boeken worden toegevoegd, met speciale dank aan de voornaamste tipgever van deze keer, Hebbanlid Maria van Ewijk!.

De woestijn van de Tartaren – Dino Buzzati
Volgens Maria van Ewijk: boek uit 1940 over de jonge luitenant Giovanni Drogo, dat het saaie soldatenleven op humoristische wijze beschrijft en waarin het garnizoensleven op surrealistische en groteske wijze wordt neergezet. Zie verder haar enthousiaste recensie die in ieder geval mijn interesse heeft gewekt.

Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood
Volgens Maria van Ewijk: adembenemend toekomstbeeld, deze memoires van Vanfred, dienstmaagd in het vroege Gileadtijdperk. Het is een samenleving met bizarre regels, gebaseerd op Genesis, zonder iets van vrijheid. Complete verschrikking! Zie verder de recensie. Een van de vele prachtboeken van deze zeer getalenteerde,maar in Nederland vrij onbekende, Canadese schrijfster.

De wand – Marlen Haushofer
Glashelder en minutieus geschreven boek over een vrouw die verslag doet van haar eenzame dagelijkse strijd met de elementen en met zichzelf. Ook deze recensie van Maria van Ewijk maakt zeer nieuwsgierig!

Ploegen door het donker – Richard Powers
Een in Nederland tamelijk onbekende auteur die wel een aantal veelgeprezen romans op zijn naam heeft staan. Ook dit boek ontkwam niet aan heel veel loftuitingen en hoge waarderingen. Voor meer info, zie de fraaie recensie van Ellen IJzerman.

Het proces – Franz Kafka
Al wat ouder boek, maar nog zo relevant! Als je wilt weten waar de term Kafkaeske wereld op is gebaseerd dan is dit boek een heel goed begin. Gaat over de naïeve Josef K (op zichzelf al een begrip) die wordt gearresteerd zonder dat hij iets kwaads heeft gedaan. Zijn leven wordt opzijn kop gezet en hij komt in aanraking met mensen in een vreemde wereld waarvan hij voor zijn arrestatie nauwelijks weet heeft gehad. Klassieker, maar de typische stijl van Kafka zal niet iedereen bevallen.

Het eiland van het tweede gezicht – Albert Vigoleis Thelen
Deels autobiografisch boek van een vertaler (maar vooral onverbeterlijke nietsnut) van een Nederlandse dichter die zich op Mallorca afspeelt in de periode van de opkomst van het nazisme. Volgens Maarten ‘t Hart het mooiste boek van de 20e eeuw. Dat is iets teveel eer. Fascinerend is het zeker, maar ondanks dat de auteur al zo’n 500 pagina’s van zijn manuscript had geschrapt is het “restant” van circa duizend pagina’s toch nog wat teveel van het goede. Ondanks dat het best bondiger had gekund is het zeer de moeite waard en is het een boek dat je niet licht vergeet. Zie mijn recensie.

Reacties en tips ter aanvulling blijven zeer welkom, ook in mijn belang, maar wel graag met een motivatie of verwijzing naar een recensie!

Reacties op: Vergeet-mij-nietjes #7

Gesponsorde boeken