Vergeet-mij-nietjes #8

24-08-2015 19 reacties
Voor meer informatie over de aanleiding en achtergrond van deze blogs, #1 over dit onderwerp. Voor de index van eerdere afleveringen, volg deze link Index
Ook nu kunnen aan de lijst weer een aantal hele mooie boeken worden toegevoegd, met speciale dank aan de tipgevers van deze keer, Hebbanleden Jan Haas, Maria van Ewijk en Ellen IJzerman!.

De druiven der gramschap – John Steinbeck
Tip van Jan Haas: zie zijn zeer enthousiaste recensie. Een klassieker die ik al jaren op mijn nog te lezen lijst heb staan en het moet er nu binnenkort maar eens van komen. Het boek bevindt zich sinds kort bij een groep lezers inmiddels weer in het brandpunt van de belangstelling.

Dochter van de eeuw – Pat Barker
Volgens Maria van Ewijk: verrassend goed, vooral door het geweldige hoofdpersonage. Zie verder haar recensie.

Het zingen van de tijd – Richard Powers
Ook getipt door Maria van Ewijk Volgens Hebban slechts door 2 personen gelezen, twee keer vijf sterren en twee keer favoriet. In Nederland tamelijk onbekende auteur, maar hooggewaardeerd en veelgeprezen.

De tuin van de avondnevel – Tan Twan Eng
Getipt door Ellen IJzerman. Ontroerend mooi verhaal, droomdebuut, zijn zomaar wat kwalificaties die dit onbekende boek ten deel vallen. Zie ook de recensie.

De god van kleine dingen – Arundhati Roy
Ook getipt door Ellen IJzerman. Winnares van de Booker Prize in 1997. Een boek dat in India erg omstreden is, het wordt obsceen genoemd, maar dat lijkt vooral bedoeld als stok om de hond mee te slaan; in boek het noemt de auteur India hypocriet, met een achterlijk kastensysteem en vol seksuele onderdrukking. Voorbeelden te over helaas.

Serena – Ron Rash
En nog maar een tip van Ellen IJzerman, zie haar zeer belangwekkende recensie. Erg benieuwd naar geworden.

De eenzaamheid van het Westen – Johanna Spaey
JannieTR heeft hierover een zeer lovende recensie geschreven. Ik heb al eens met dit boek in mijn handen gestaan, heb nu spijt dat ik het heb teruggelegd. Gelukkig kans genoeg om het goed te maken.

We moeten het even over Kevin hebben – Lionel Shriver
Dit is wel een van mijn favoriete auteurs. Ook dit boek vond ik ijzersterk, de thematiek is actueel, de invalshoek is heel bijzonder, zie mijn recensie.

Het goud van de waarheid – Iain Pears
In 2003 al een prachtige recensie gehad op een wijze die het boek meer dan recht doet. Originele thriller die dezelfde gebeurtenis telkens weer vanuit andere invalshoeken belicht. Interessant is ook de richtingenstrijd in de ontwikkeling van de medische wetenschap.

Reacties en tips ter aanvulling blijven zeer welkom, ook in mijn belang, maar wel graag met een motivatie of verwijzing naar een recensie!

Reacties op: Vergeet-mij-nietjes #8

Gesponsorde boeken