Blogpost: Karin Bisschops

Verhapselingen

Verhapselingen
Al vanaf de tijd dat ik mijn eerste woordjes de wereld in stuurde, ben ik bezig met taal.Tegen een juf op de lagere school (tegenwoordig basisschool) vertelde ik dat we bij ons thuis drie talen spraken; Mierloos (mijn moeder kwam uit Mierlo, een klein dorpje in Brabant), Brabants en Nederlands. Ze moest hier hartelijk om lachen en aaide me over mijn bol.
Tegenwoordig betrap ik me erop, nou ja eigenlijk mijn gezin, dat ik woorden verzin of verdraai. Ook mijn versprekingen, spreekwoorden en gezegdes, de zogenaamde verhapselingen, zijn beroemd. Vaak zijn het uitdrukkingen die mijn moeder gebruikte, of geheel nieuwe die spontaan mijn mond verlaten.
Met enige regelmaat zal ik deze hier plaatsen, natuurlijk met de broodnodige uitleg. 

Vandaag de eerste: Met de boot is makkelijk, dan hoef je niet om de berg te rijden.Uitleg: We zaten aan een rivier tussen de bergen en er tufte een boot voorbij. Voordat ik nadacht (doe ik vaker J) floepte er deze zin uit. De achterliggende gedachte is dat het langer duurt om met de auto naar de volgende plaats te rijden. Een boot kan tussen de bergen doorvaren en hoeft dus niet over de slingerende wegen te gaan. Simpel toch! 

Reacties op: Verhapselingen

Gesponsorde boeken