Anneke van Ieperen Hebban Team

Blogpost: Anneke van Ieperen

Verplichte leeslijst opschroeven of juist loslaten?

Wat een interessante discussie toch weer. Eens in de zoveel tijd komt de vraag weer bovendrijven wat we toch aan moeten met die verplichte leeslijst op de middelbare scholen. Gewoon maar helemaal er vanaf stappen of juist onze kinderen verplichten tot nog meer (gedwongen) lezen?

Ik werk in de bibliotheek en iedere week heb ik ze weer: die bedroefde kinderen die vaak met hun vader of moeder dé vraag komen stellen. Het begint altijd met: Ik moet voor school een boek lezen..." De volgende opmerking is bijna altijd: "Niet te dik hoor.." Gewapend met een lange lijst vragen ze om advies en zelfs ik word er droevig van wanneer ik de lijst bekijk. Er is niet veel veranderd sinds mijn eigen literatuurlijst op de middelbare school en dat is eigenlijk best raar. Er komen toch ieder jaar weer genoeg titels bij, zijn die dan niet "literair" genoeg of hebben docenten gewoon geen zin om eens kritisch naar de lijst te kijken?

Lezen hoort leuk te zijn, maar hoe breng je dat over op een kind? Voor ieder kind bestaat het juiste boek op het juiste moment waardoor lezen inderdaad leuk wordt. Of we dat bereiken met een verplichte leeslijst met -in de ogen van middelbare scholieren- ouderwetse boeken erop? Gelukkig heeft het lezen van het verplichte werk destijds geen enkele invloed gehad op mijn liefde voor het lezen zelf. Mijn dochter daarentegen heeft na de middelbare school letterlijk geen enkel boek meer gelezen. Ze zegt er genoeg van te hebben voor de rest van haar leven (ik hoop oprecht dat dit niet het geval is). Natuurlijk moeten kinderen wel gestimuleerd worden om te lezen, anders laten ze het er misschien helemaal bij zitten. Dan kan het helpen wanneer ze zelf zouden mogen kiezen. Nu mag er op het VMBO wel Saskia Noort en Esther Verhoef gelezen worden, maar op het VWO niet.

Ik mocht destijds voor Engels één vrije keuze op mijn literatuurlijst zetten. Dit werd The Dead Zone van Stephen King. Dat mocht, want het was tenslotte vrije keus. Mijn docent was echter not amused, Stephen King was tenslotte geen literatuur. Op mijn vraag waarom dan niet - het is tenslotte een boek en niet onbelangrijk, ik had er oprecht van genoten - heb ik nooit een bevredigend antwoord gekregen.

Dus: loslaten die verplichte literatuurlijst of de keuze bij de leerlingen zelf laten?

Reacties op: Verplichte leeslijst opschroeven of juist loslaten?

Gesponsorde boeken