Geertrude Verweij Auteur

Blogpost: Geertrude Verweij

Vijfentwintig boeken kiezen valt niet mee

Hebban wil weten wat precies mijn vijfentwintig mooiste boeken zijn. Dat lijkt een makkelijke vraag, maar dat is het niet. Ik heb er letterlijk weken over gedaan om deze lijst samen te stellen. Blijkbaar heb ik een rare smaak.
Sommige mensen lezen een bepaald genre en houden het daar dan ook grotendeels bij. Dat lijkt me gemakkelijk. Want dan is het redelijk simpel om te bepalen wat precies de mooiste boeken zijn. Bij mij is het appels met peren vergelijken. Want plaats ik Hersenschimmen van Bernlef nu boven of onder Obsessie van Nora Roberts? Verdient Carmiggelt een plaats boven Sue Grafton of vind ik haar boeken toch beter?
O, en welke van Carmiggelt vind ik het best? Dat zijn nog al wat boeken. Dat alfabet van Grafton is inmiddels ook bijna vol en laten we maar helemaal niet gaan tellen hoeveel boeken Nora Roberts nu eigenlijk geschreven heeft. Ik zoek en schuif, voeg toe, haal weg en twijfel.
Ik besluit me niet meer druk te maken om de volgorde en bij Carmiggelt en Grafton maar gewoon een keuze te maken. Op die manier zijn de eerste vijftien boeken nog niet zo moeilijk. Boeken die ik al jaren heb en regelmatig herlees. Boeken die ik ooit las en me altijd bijgebleven zijn (Bernlef).Mijn nieuwe favoriet Matt Haig mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Maar dan loop ik ook nog vast op onvindbare boeken. 'En de liefde' van Douglas Kennedy vond ik fantastisch en hoort absoluut in mijn top 10. Maar het boek staat niet in het systeem. De boeken van Maria Oomkens mogen dan ouderwets zijn, maar als je het hebt over boeken die invloed op je leven hebben gehad, horen ze er wat mij betreft zeker bij. Ik ben door haar serieus gaan proberen iets te bereiken met schrijven. Maar haar boeken kan ik niet toevoegen. Ook Sara Paretsky, met haar onnavolgbare vrouwelijke detective V.I. Warshawsky is onvindbaar.
Ja, zo hou ik wel ruimte over voor andere boeken. Maar welke? Vooruit, de nieuwste van Marelle Boersma mag er ook bij. Heb ik van genoten, vorige week. En de Quiltclub van Jennifer Chiaverini blijft ook leuk. Ik krijg altijd zin om met lapjes te gaan rommelen als ik dat boek lees.
Ik ben er bijna. Nog maar een Nora Roberts toevoegen dan. En een Miss Marple van Agatha Christie, die mag eigenlijk ook niet ontbreken, al vind ik twee van haar andere boeken beter.
Eindelijk. Vijfentwintig boeken staan er op mijn lijst. Nu niet na gaan denken over wat die lijst over mij zegt, niet piekeren over het gebrek aan literaire inhoud. Gauw opslaan.
Zo. Dat zijn ze dan. Vijfentwintig boeken die ik heel erg goed vond. Maar ik betwijfel of mijn keuzes hoog in de top 1000 komen...

mijn vijfentwintig mooiste boeken vind je hier

Reacties op: Vijfentwintig boeken kiezen valt niet mee

Gesponsorde boeken