Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Kitchen Table Happiness

Vintage vrijdag - Superfoods uit 1900

Vanaf deze week 'vintage vrijdag' van Kitchen Table Happiness: bijna iedere week tref je hier een oud kookboek(je). De ene keer een review of de andere keer alleen een foto, maar altijd met een recept. Laat me weten wat je er van vindt.

Superfoods uit 1900
O, wat kan ik genieten van de tekeningen van Jan Toorop. Juist omdat ze een periode vertegenwoordigen waarin ook ons huis is gebouwd – de Art Nouveau. Voor Delftsche Slaolie tekende Toorop niet alleen etiketten maar ook hele serviezen werden bedrukt met zijn herkenbare stijl.

Delftsche-slaolie-672x1024.jpg

Het boekje dat ik vandaag uit de kast pak is Calvé-Delft’s Winterboekje met recepten van Martine Wittop Koning. Een van de meest productieve kookboekenschrijfsters en begin 1900 lerares koken en voedingsleer aan de Amsterdamse Huishoudschool.

Winterkost
In den winter is de eetlust scherper omdat het lichaam zich instinctmatig tegen de kou wil beschermen door het “lichaamsvuurtje” flinker op te stoken.
En daar horen dus recepten bij met Delftsche slaolie, Calvé-Delft’s mayonnaise, Delfrite en Delfia. Wat dat laatste betreft; er is niets nieuws onder de zon want Delfia is niets anders dan geperste “coprah” oftewel kokosvet. Een superfoods avant la lettre!
De nuttige wenken “Delftsche slaolie is voor visch het allerbeste wat er is” en naïeve tekeningen van het productieproces vliegen je om de oren. En dan te bedenken dat dit boekje bedoeld was voor de huisvrouw, een volwassene! Verrassend genoeg staat er in de index of een recept geschikt is voor lacto vegetariërs of zelfs streng vegetarisch is. Begin 20e eeuw toch zeer ongebruikelijk, maar als je weet dat Martine Wittop Koning al in 1900 vegetariër werd, verklaart dat een hoop. De bekende Hollandsche pot is uiteraard volop vertegenwoordigd, maar ook Irish stew, macaroni en nasi goreng, ja zelfs een aardappel-pie. Die laatste krijgt een voetnoot “Spreek uit: “pai”, het Engelse woord voor pastei”, ach gut. Het recept lijkt me trouwens niet erg smakelijk want om reeds gekookte aardappelen eerst nog eens een half uur te koken en dan na het stampen nog in de oven, nou dan is de vitamine C al lang vertrokken.
Nee, ik heb iets lekkers in petto namelijk zelfgemaakte chocoladetruffels.

Oorspronkelijk Recept Chcoladetruffels

250 gram (½ pond of ongeveer 8 reepen) goede eet-chocolade
2 eetlepels melk of sterk koffie-extract
100 gram Delfia
2 eierdooiers
30 gram gezeefde poedersuiker
als omhulsel: wat chocolade-hagelslag, wat witte suiker of een mengsel van cacaopoeder en poedersuiker

Laat op een zacht vuur – liever nog op den wasem van den ketel – de chocolade in de melk of in het koffie-extract smelten; voeg bij het mengsel onder voortdurend roeren de Delfia. Neem de pan van het vuur, roer er de poedersuiker door en de eierdooiers. Laat dan de massa afkoelen, roer ze tot een gelijk geheel en vorm daarvan (met behulp van twee theelepels b.v.) balletjes van niet te regelmatigen vorm: rol ze hetzij door de chocolade-hagelslag, hetzij door het mengsel van cacaopoeder en poedersuiker of enkel door gewone kristalsuiker.

amazing-almonds-e1424620402200.jpg

Aanpassingen
Hé de chocoladerepen waren vroeger een stuk kleiner want voor 250 gram heb je nu maar vier repen nodig in plaats van acht. Tegenwoordig verwarmen we de chocolade au bain-marie en gebruik je dus kokosvet, want Delfia is al sinds tijden niet meer verkrijgbaar. Omdat er rauw ei in dit recept zit zou ik het niet aan kleine kinderen voorschotelen, maar verder zijn chocoladetruffels prima van deze tijd. Zeker als je de truffels ook nog door rauwe cacaopoeder rolt dan zijn ze zelfs ‘superfoods proof’.

fotocredits: Delftsche slaolie Rijksmuseum, truffels via Flickr

Lees verder op mijn site

Reacties op: Vintage vrijdag - Superfoods uit 1900