Voornamenboeken

06-03-2016 6 reacties
096247d2fe07fec65b78978f74db7c40.jpgMijn dochter had al op jonge leeftijd interesse in voornamen, zeker als deze anders waren dan de gebruikelijke die je toen hoorde. Ze knipte advertenties uit en verzamelde geboortekaartjes. Alles werd keurig ingeplakt.
 
‘Woordenboek van voornamen’, dertiende druk 1983 door Dr. J van der Schaar was haar eerste eigen boek. Ze kocht het in 1990 toen ze 11 jaar oud was. Voorin zit een krantenknipsel met de 10 meest voorkomende jongensnamen en meisjesnamen in 1990. Het is een prisma uitgave en is helemaal stukgelezen. 

In 1994 besteedde de regionale krant die haar oproep voor geboortekaartjes had gelezen er aandacht aan. Er kwam een fotograaf en verslaggever bij ons thuis. Ze werd met schaar in de hand, de kranten voor haar neus en alle (plak)boeken aan haar bureau gefotografeerd. Een kort interview volgde en een paar dagen later was ze in het nieuws. Naar aanleiding hiervan werd ze door iemand van de plaatselijke bibliotheek benaderd en kreeg ze een heuse tentoonstelling van haar verzameling.

‘Hoe zal ik mijn kind noemen? 5000 meisjesnamen’ Kanarieboekje nr. 232 en ‘Hoe zal ik mijn kind noemen? 5000 jongensnamen Kanarieboekje nr. 234’ zijn twee hele kleine boekjes die in je handpalm passen. “Het schoonste erfdeel is een geëerde naam” VICTOR HUGO  staat er op de achterkant. Deze boekjes behoren inmiddels tot de collector items. Ze struinde boekenmarkten af en ze vond daar een boek uit 1915. Nederlandsche doopnamen naar oorsprong en gebruik door J.J. Graaf dat ze natuurlijk niet kon laten liggen.

Haar verzameling omvat boeken uit alle windstreken van de wereld. Aan familie vrienden en kennissen vroeg ze om tijdens hun vakantie een voornamenboek te kopen en mee te brengen. Een voorbeeld van een buitenlands boek is Celtic names for children. 2000 Names from Ireland, Scotland, Brittany, Cornwall, Wales, Isle of Man door Loreto Todd dat nam ze zelf mee van haar reis.

Internet kwam en was ze actief op allerlei fora over voornamen. Ze kocht of kreeg nog nauwelijks boeken, maar haar passie ging niet voorbij.Toen ze haar eerste kindje verwachtte gebruikte ze haar boeken niet, maar zocht ze digitaal.
Haar boeken staan veilig bij ons opgeborgen. We zullen ze bewaren en koesteren.

Het boek van mijn ouders ‘Encyclopedie van voornamen door A. Huizenga uit 1957 mocht ze indertijd niet gebruiken, daar was ik te zuinig op, maar staat er nu wel bij.

Het voornamenboekje door Marjolein Bastin, het enige dat hier op Hebban staat, heeft ze natuurlijk ook.
Rockingnames (2010) is volgens mij het laatste boek dat ze aan haar verzameling toevoegde maar dat is dan ook een heel bijzonder boek.

Voornamenboeken worden nog wel uitgegeven maar meestal is het een herdruk. En of ze nog gekocht worden? Ik heb geen idee.

Reacties op: Voornamenboeken

Gesponsorde boeken