Suzanna Esther Auteur

Blogpost: Suzanna Esther

Vragen van lezers over 'de Stem' - Deel 1

Een lezer van de Stem vindt het boek helemaal niks. Nou ja, ze vindt het wel een originele invalshoek, maar ze vond het geen leuk boek. De voornaamste reden is dat zij geen van de personages sympathiek vond.
Dat heeft me aan het denken gezet.

In principe zit daar wel iets in. Als ik aan mijn personages denk – die mij lief zijn – dan is niet het eerste wat ik denk: ‘Oh, wat een gezellige en sympathieke personen.’
Mijn personages zijn moeilijk, ze zijn allemaal in conflict met zichzelf en/of met anderen, worstelen met het dagelijkse of niet-dagelijkse leven… Eigenlijk is het één groot tranendal. (Met een flinke knipoog)

Aangezien ik waarschijnlijk niet in het VPRO boekenprogramma ga komen, waar schrijvers dieper kunnen ingaan op hun boek – het verhaal toe kunnen lichten – ga ik hieronder een aantal vragen van lezers beantwoorden.

Waarom zijn de personages niet per se sympathiek?

Een personage in een boek is als het goed is net als een écht persoon, die we heel goed leren kennen. Of iemand sympathiek is naar buiten vind ik persoonlijk niet zo boeiend. Wat ik boeiend vind is hoe die persoon van binnen is. Wat hij of zij écht denkt, voelt, en hoe diegene naar het leven kijkt. Als we dat van willekeurig wie te weten zouden komen, zou diegene opeens een stuk minder ‘sympathiek’ zijn. In mijn boek leer je personages kennen zoals ze vanbinnen zijn. Dus niet hoe ze van buitenaf overkomen.

Waarom heeft de Stem geen grotere rol?

De Stem heeft de rol die ze moet nemen. Of eerder, wil nemen. Ik ben het boek gaan schrijven met één insteek: Het hoofdpersonage wordt verliefd op de schrijver. De schrijver ben ik, Suzanna Esther. Dus ik ben de Stem. 
Aangezien er eerst iets moest gebeuren waardoor ‘de Stem’ de behoefte voelde in te grijpen, komt de stem pas in ‘beeld’ als ze het gezucht en gezeur zat is van het hoofdpersonage. Eerder was hij, Maarten, er nog niet aan toe.
De Stem is de leidraad, het subplot is de kapstok van het verhaal.

Waarom heb je gekozen om vanuit alle personages te schrijven? (Verwarrend?)

Maarten is geschreven vanuit de ik-vorm. Aangezien hij behoorlijk introvert is, en alleen maar oog heeft voor zijn leidinggevende (en daarna dus de Stem, die hem steeds meer om haar vinger windt) heeft hij niet in de gaten wat er allemaal om hem heen gebeurt. Daarom heb ik gekozen om alle andere personages vanuit de hij/zij vorm te volgen in hun leven.

Wordt vervolgd…

Lees verder op mijn site

Reacties op: Vragen van lezers over 'de Stem' - Deel 1

Gesponsorde boeken