Rino Feys Auteur

Blogpost: Rino Feys

Vriesdrogen 2

Omdat ik argwaan koester omtrent de geloofwaardigheid van zowat alles dat ik in de krant lees, begon ik, in verband met het schijnbaar onwrikbare denkbeeld dat gevriesdroogde producten al hun voedingstoffen behouden, te scrollen op het net op zoek naar kritische stemmen. Eerlijk gezegd gaat het er bij mij gewoon niet in dat gevriesdroogd broccolipoeder bijvoorbeeld, evenveel vitamines en mineralen zou bevatten als een verse broccoli. Maar het bleek, hoera eigenlijk, een vruchteloze zoektocht, want als men het over één iets eens lijkt op deze aardbol, dan is het dat gevriesdroogde groenten en fruit op het gebied van voeding evenwaardig blijven aan hun uitgangsvorm. Bijkomende pluspunten: ze nemen daarna nog slechts een fractie van hun plaats in, en mits kleine voorzorgsmaatregelen, zijn ze niet langer aan bederf onderhevig. Straffer nog; met een 3D printer is het tegenwoordig zelfs mogelijk om die broccoli dankzij het poeder opnieuw te printen! 
Ik vermoedde een wereldwijde samenzwering, toen ik plots op een artikel stuitte dat een heel andere toepassing van vriesdrogen belichtte.

Het bleek om cryomatie of promessie te gaan, een milieuvriendelijke manier om onze dierbaren weg te werken. De Zweedse biologe Susanne Wiigh-Mäsak richtte in 2001 Promessa Organic AB op, en was in 2005 klaar met het eerste ’promatorium’, een labo waar menselijke resten gevriesdroogd kunnen worden. 
Want het heeft wel wat voeten in de grond: eerst wordt het lichaam van de overledene op een temperatuur van -18 graden gebracht. Dankzij vloeibaar stikstof gaat het daarna naar -196 waardoor het kadaver breekbaar wordt en dankzij ultrasone trillingen verpulvert. Uit wat rest wordt het water onttrokken, en het (chirurgisch) metaal verwijderd waardoor enkel een derde van het oorspronkelijke gewicht aan droog poeder overblijft. Wanneer dit in een met groenafval vervaardigde kist begraven wordt, zijn de resten ten laatste na achttien maanden één geworden met de aarde. 
Onderzoek toonde ondertussen echter aan dat deze vorm van lijkverwerking helemaal niet zo milieuvriendelijk is als Susanne ons wil doen geloven, maar minstens twee keer zoveel energie kost als een crematie, en twintig keer zoveel als een klassieke begrafenis.

Toch geloof ik dat er een toekomst voor de menselijke poedersneeuw is. En ik niet alleen want de term cryomatie lijkt bijna afgeleid van cryonisme; het invriezen van lichamen in afwachting van betere tijden. Want stel je nu eens voor dat die resten niet begraven maar bijgehouden worden. Het kan enkel een kwestie van tijd zijn vooraleer er een printer op de markt komt waarmee ze de overledene dankzij het toverpoeder opnieuw kunnen reconstrueren. 
Onder meer interessant wanneer de overledene na een ongeval zwaar verminkt is, en wie weet binnen afzienbare tijd standaard in het aanbod van de begrafenisondernemer.
Of misschien heb je gewoon genoeg van jezelf en kies je voor een laatste groet de beeltenis van iemand anders. Iemand die er meer uitziet zoals je je voelde. Beeld je eens in wat voor mogelijkheden dit zou hebben! Je zou je bijvoorbeeld kunnen laten afleggen, als twee druppels gelijkend op George Clooney. Of om je geliefde nog meer aan het huilen te brengen, als Ryan Gosling… Of verdomme nog aan toe, als de mooie vrouw die je eigenlijk altijd al wilde zijn: Scarlett Johansson!

Misschien kan de privacycommissie nu al beginnen nadenken over welke maatregelen te treffen de dag dat men er in slaagt deze uitgeprinte lichamen tot leven te wekken. 
Want je moet altijd het ergste denken.

Dubbelgangers aan de lopende band! Je mag het niet gedroomd hebben dat tientallen Trumps tegelijkertijd aan het Twitteren zijn. Duizenden Arnold Schwarzeneggers, marcherend in het leger van Poetin.
Ook de verrijzenissen zullen niet bij te houden zijn: Che Guevara, Elvis, Marilyn Monroe en Jezus die dagelijks door onze straten flaneren. De Beatles hebben een nieuwe plaat uit en presenteren die vanavond live tegelijkertijd op alle belangrijkste concertpodiums ter wereld. Dokter Lecompte die beweerde dat hij duizend jaar oud zou worden komt zijn gelijk halen in de zevende dag waarna Hitler met Mao en koning Leopold II gezamenlijk tips geven over hoe te ontsnappen uit de huidige politieke malaise. 
Jack The Ripper die in Londen bij het lijk van een jonge prostituee wordt gespot. Gelukkig voor haar en alle andere al dan niet vermoordde doden dag na dag, kan ze gewoon gevriesdroogd worden en opnieuw geprint, tenminste als ze nog compleet is natuurlijk. Jack stond destijds namelijk als een collectioneur van baarmoeders en ingewanden bekend. Maar misschien kun je gewoon een passend onderdeel van een andere overledene mee invriezen.

In elk geval: opgelet dat alle poeder verzameld wordt! 
Je mag het niet gedroomd hebben dat je hart ontbreekt. 
Of je lever.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Vriesdrogen 2

Gesponsorde boeken