Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Vrijheid

Op 5 mei was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Na vijf oorlogsjaren waren we weer vrij en dat wordt vandaag (helaas in aangepaste vorm) gevierd. Omdat het vandaag dinsdag is en dit mijn vaste blogdag is, wilde ik hier iets mee doen. Ik ging nadenken over het onderwerp Vrijheid in mijn boeken en verhalen. Het was niet heel moeilijk om het één en ander te vinden.

In de fairytale fantasy De verdwenen prinses van Geografie gaat prinses Dorarosa gebukt onder een vloek. In het jaar dat ze zeventien wordt, zal ze worden gebeten door een spin en honderd jaar slapen. Heel vervelend als je ouders je daarom verbieden om bij spinnen in de buurt te komen en je die beestjes nu juist zo fascinerend vindt. Nog vervelender wordt het wanneer diezelfde ouders je laten opsluiten in een hoge toren en je na een lange slaap ontdekt dat je geliefde land niet meer bestaat. En de prins die jou wakker kuste blijkt een eikel te zijn. Je weet niet of het wel veilig is om je echte identiteit bekend te maken.

In de fairytale fantasy Het goud van de Gelaarsde Kat wordt Felix in de Gelaarsde Kat veranderd. In deze hoedanigheid kan hij goud maken van schapenwol. In plaats van rijkdom brengt het hem gevangenschap en ellende.
Vrouw Holle voelt zich in datzelfde boek klem gezet door de betovering die ze Felix aandeed. Ze moét hem vinden voordat het te laat is.
Malle Fidus heeft intussen het goud van de Gelaarsde Kat nodig. Hij is zijn hele leven al bespot en buitengesloten en nu heeft hij eindelijk iets in handen om daar een eind aan te maken.
Ook prins Hamlet is in zekere zin gevangen. Hij zit gevangen in zijn obsessie om koning te worden. Verliest hij hierdoor niet degenen van wie hij houdt en die om hem geven? Of heeft hij niemand meer?

Nu ik hier zo over nadenk, gaat deze blog eigenlijk over gevangenschap, over niet vrij zijn. Of gaat het toch wel over vrijheid? Al deze personages krijgen uiteindelijk hun vrijheid, zij het soms anders dan ze gewenst en gedacht hadden.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Vrijheid

De verdwenen prinses van Geografie - Liesbeth Jochemsen Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken