Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Sandra Bernart Auteur

Blogpost: Sandra Bernart

Waargebeurd is geen excuus #schrijftip34

179f76496ce52e2e559d2aaa6dafdeb9.jpegDit was de mantra van Gerard Reve. Hij stelde dat de werkelijkheid onbruikbaar is als materiaal voor literatuur: veel te onwaarschijnlijk, te ruw, te ongestructureerd. Toch zeggen mensen vaak: je zou een boek kunnen schrijven over wat ik heb meegemaakt. De werkelijkheid is dikwijls absurder, wreder en onwaarschijnlijker dan fictie. Als deze al bruikbaar is, dan moet er meestal nog veel aan worden geschaafd, voordat het overtuigende fictie is. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat een redacteur je tekst retourneert met de kanttekening ‘ongeloofwaardig’. Als jouw reactie is dat het gebaseerd is op een waargebeurd gegeven, krijg je waarschijnlijk als antwoord: waargebeurd is geen excuus.

Een goede schrijver kan verzonnen gebeurtenissen zo beschrijven dat je als lezer gelooft dat ze hadden kunnen gebeuren. Persoonlijke verhalen zijn niet per se boeiend om te lezen. Meestal niet zelfs. Manipuleer de werkelijkheid, slijp haar als een ruwe diamant en gooi het overtollige slijpsel weg. Het is jouw taak als schrijver om je lezer te overtuigen, doe dit met lef en originaliteit.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Waargebeurd is geen excuus #schrijftip34