Sophia Drenth Auteur

Blogpost: Sophia Drenth

Waarom crowdfunding?

18-05-2015 door Sophia Drenth 2 reacties
63a5e689e9a0a1fc00def0bcff043d50.jpgSommigen van jullie hebben het misschien al gezien: ik ben momenteel bezig met een crowdfunding om de financiering voor mijn roman Bloedwetten rond te krijgen. Maar waarom heb ik voor dit medium gekozen?

Toen het schrijven begin vorig jaar met een enorm grote impact terugkeerde, wist ik het zeker: dit boek gaat er komen, met of zonder medewerking van de gevestigde orde. Ik had me eerder uit het veld laten slaan en na een reeks afwijzingen mijn pen aan de wilgen gehangen.  

Dankzij social media heb ik ook Gnoom Artful Things van de grond gekregen. Wat ik met sieraden kan, kan ik ook met schrijven. We leven immers in een tijd vol nieuwe mogelijkheden. Zelf je boek uitgeven betekent niet meer dat je een loser bent.  

Kort daarop zag ik een interview met Jasper Polane hier op hebban, over hoe hij zijn boek 'Lege Steden' dankzij crowdfunding heeft gepubliceerd. ‘Ga ik ook doen!’ dacht ik bij mezelf. Het klopte gewoon. Mijn boek, social media en crowdfunding, een match made in heaven.  

Maar crowdfunding? Dat betekent toch gewoon dat geen uitgever je wil hebben en dat je het daarom zelf doet? Vanity press dus. 

Uitgevers hebben vanzelfsprekend hun eigen agenda. Sinds ik het zie als de bank om een lening vragen, kijk ik objectiever tegen afwijzingen aan (al zullen ze nooit ‘ha, joepie leuk' worden). Een uitgeverij is gewoon een bedrijf. Daarom kiezen ze voor een specifiek soort boeken binnen een genre, het liefst van een gesettelde schrijver. Als je werk daarbuiten valt ben je vrijwel kansloos. Zo simpel is het. Je vraagt als onbekende schrijver om een investering, waarvan niemand weet of je het kan waarmaken.  

Ik schrijf waar mijn hart ligt, niet waar ik denk dat geld te halen valt. Ook al zou ik het willen, ik zou het niet eens kunnen.  

Ik geloof in Bloedwetten en ik geloof in het heft in eigen hand nemen. Vandaar: crowdfunding. 

Dat een crowdfunding campagne van de grond krijgen, minder eenvoudig is bleek al snel. Daarover meer in een volgend blog.

Reacties op: Waarom crowdfunding?

Gesponsorde boeken