Blogpost: Nienke

Waarom de genres fantasy en sf zo geweldig zijn

Iedereen op deze site zal het met me eens zijn dat lezen een van de beste dingen in het leven is. Daarvoor zitten ze natuurlijk op deze site! Er zijn een heleboel genres om uit te kiezen, degene die op deze site genoemd staan, zijn niet eens alle. Naar mijn mening brengen de genres fantasy en science fiction echter de beste en de leukste boeken voort om te lezen. Waarom? Dat zal ik je uitleggen!

Ten eerste is het zo dat je door deze genres te maken krijgt met nieuwe werelden, diersoorten, landen enzovoort. Het is elke keer weer een ontdekking waar je terecht zal komen en wie of beter gezegd wát je zult ontmoeten. Elke keer weer is het een verrassing om met de hoofdpersoon of hoofdpersonen een kijkje nemen in hun adembenemende wereld. Soms weet de hoofdpersoon ook niet zoveel van deze wereld, omdat hij/zij is weggerukt uit zijn/haar oude leven om meegenomen te worden naar deze wereld. In die gevallen is het ook altijd een avontuur om met de hoofdpersoon samen alle wonderen van deze nieuwe wereld en te lezen hoe deze peroon reageert op deze wereld. Is hij/zij bang, verward, blij, gelukkig of dit allemaal door elkaar? Het is altijd weer een verrassing. Vaak kent de hoofdpersoon de wereld ook al, denk maar aan de Hongerspelen en Inwijding, en vertelt deze het hele verhaal aan jou of kom je er in de loop van het boek zef achter, waardoor jij van de ene verbazing in de andere valt tijdens het lezen.

Ten tweede kun je je altijd erg goed innleven in de personages, ondanks dat ze in een andere wereld leven dan jij. Ik vind het altijd weer knap hoe de schrijvers een boek kunnen schrijven dat zich in een geheel andere, zelfverzonnen wereld afspeelt en dat je je dan toch gaat inleven en herkennen in de personages, ook al zou jijzelf nooit in die situatie kunnen zitten. In het Spel der Tronen ben ik bijvoorbeeld een groot fan van Arya Stark, een meisje van 11 (aan het begin van het eerste boek) en, terwijl haar situatie helemaal niet op de mijne lijkt, leef ik toch met haar mee en herken ik mezelf soms in haar. Arya is koppig en wil niet leven naar de regels van haar maatschappij. Er wordt van haar verwacht dat ze een beeldige dame is en zal trouwen met een jongen van een gegoede familie om de banden tussen die familie en de Starks te verbeteren, maar ze is dit geheel niet van plan en gaat oefenen met een zwaard en paardrijden. Ik herken mezelf in haar, omdat ik ook koppig ben en niet wil leven naar bestaande regels en plannen. Dat is zo leuk aan fantasy en sf, je kunt nieuwe werelden verkennen en rare wezens leren kennen, maar je toch nog steeds inleven in de personages en je met ze verbonden voelen.

Ten derde kun je via deze verzonnen werelden ook een soort kritiek leveren op de maatschappij. Dit is persoonlijk niet de reden dat ik fantasy lees, maar het is wel waar. In de Hongerspelen gebeurd dit bijvoorbeeld. Het Capitool is eenn extreme vorm van het rijke westen van Europa en van Amerika waar een hoop welvaart is. De districten staan voor de arme landen in bijvoorbeeld Afrika. Het is natuurlijk niet zo dat wij elk jaar Afrikaanse kinderen uit hun omgeving wegplukken en in een arena op leven en dood laten vechten, maar het is wel zo dat er in veel arme landen mensen dood gaan aan honger of gebrek aan water, terwijl in het westen meestal dingen in overvloed hebben. Suzanne Collins (de schrijfster van de Hongerspelen) wilde met haar boek overbrengen dat we de arme landen niet moeten vergeten en het al helemaal niet normaal moeten gaan vinden dat er elke dag weer mensen van de honger omkomen. Dat is dus ook een mooi ding aan fantasy en sf, je kan zeggen wat je wilt verborgen achter fictie. De boeken zijn leuk om te lezen en er zit toch nog af en toe een verborgen les achter het verhaal.

Als laatste mijn een van mijn persoonlijke redenen om fantasy en science fiction het meest te lezen van alle genres. Ik denk dat het het beste medicijn van alles is. Lezen is natuurlijk al geweldig, maar als je een keer een dip hebt of heel veel verdriet, zijn deze genres het beste om te lezen, omdat ze over andere werelden gaan. Het is een geweldg gevoel om een uurtje een tovenaar te zijn of een drakenrijder of een koningin of een elf of het boegbeeld van een revolutie. Je voelt je er geweldig door en al je verdriet is op één slag verdwenen. Het leven van personages uit deze boeken is opwindend en spannend en je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik vind het peroonlijk heelrijk om die personages te zíjn, als is het maar voor even. Het echte leven is saai in vergelijking tot het leven van deze personages en het is dan ook een ontsnapping om over te gaan naar hun wereld.

De redenen waarom deze genres dus zo geweldig zijn, zijn dat het zich in een andere wereld afspeelt waar zoveel nieuwe dingen te ontdekken zijn, terwijl je je toch nog geweldig kunt inleven in alle geweldige personages uit deze boeken. Ook zit er vaak een verborgen boodschap achter deze boeken waar een les inzit over ons eigen leven en de wereld waarin wij leven en bovendien is het gewoon geweldig om een personages te zijn in deze werelden, je kunt je eigen leven even helemaal vergeten en opgaan in het spannende leven van de geweldige hoofdperso(o)n(en)! Tenminste, tot je moeder weer roept dat je moet eten en je weer terugkeert in je eigen saaie leven...

De links van de twee vrijdagvragen:
1) https://www.hebban.nl/fantasy/artikelen/stelling-fantasy-en-sciencefiction-passen-eigenlijk-helemaal-niet-bij-elkaar
2) https://www.hebban.nl/fantasy/artikelen/vrijdagvraag-liever-een-losstaand-boek-of-liever-een-doorlopende-serie

De link van de recensie:
https://www.hebban.nl/recensies/nienke-over-het-bloed-van-olympus?share=1

Ik heb heel erg mijn best gedaan op elk van de onderdelen en ik vond het ook heel leuk om te doen! Het is een goed idee om zo'n geweldige prijs te verloten, omdat mensen er dan ook echt veel moeite voor zullen moeten doen ;). Erg leuk bedacht! Ik hoop dat het genoeg is geweest en dat ik win!

Reacties op: Waarom de genres fantasy en sf zo geweldig zijn

Gesponsorde boeken