Blogpost: drvanrooijen

Waarom fit zijn zo belangrijk is

Gezond leven
Gezonder leven wordt steeds belangrijker. Jaarlijks overlijden 40 miljoen mensen aan chronische ziekten. We gaan niet meer dood aan polio, pokken, en de pest. Nee, we overlijden tegenwoordig vaak als gevolg van aandoeningen die wij ons zelf hebben aangedaan. Denk aan suikerziekte, bepaalde typen kanker, en hart- en vaatziekten. Ziekten die – zeker niet voor iedereen, maar wel voor veel mensen - met leefstijl samenhangen en bovendien, die te voorkomen zijn.

Luilekkerland
Luilekkerland was de droom van de middeleeuwen. In zijn boek beschrijft Herman Pleij de droom om geen ellende meer te hebben, niet meer zo hard te hoeven werken, en altijd lekker te eten hebben. Varkens die gebraden rondlopen met een mes in hun rug. De plek waar ganzen gegrild de geopende monden van je gasten binnenvliegen. Waar de rivierbeddingen gevuld zijn met de heerlijkste wijnen, waar het altijd mooi weer is, en waar iedereen met je wil slapen.  We zijn inmiddels in ‘luilekkerland’ aangekomen. De wereld waarin het ongezonde voor het grijpen ligt. We met onze bureaubaan van 9 tot 5 inactief zijn gaan leven. Waar in de supermarkten 70% van het aanbod ultra bewerkt, en dus ongezond blijkt te zijn. Waarin we de leefomgeving hebben veranderd in een plek vol met roltrappen, liften, en niet te vergeten scooterboys en -girls die een kant-en-klaarmaaltijd komen brengen. De tijd waarin ‘sporten’ een ‘moetje’ is geworden, in plaats van onderdeel van ons leefpatroon. De wereld waarin de fitnesshype niet alleen een schoonheidsideaal maar ook een verdienmodel is geworden. En waar de gezondheidszorg naar mijn mening nog teveel is ingericht op het negeren van een ongezonde leefstijl en behandeling van ziekten, in plaats van het bevorderen van een gezonde levensstijl en voorkomen van ziekte.  

‘Bankhangen tot je ziek wordt, die tijd is voorbij. In 4 weken kun je al veel fitter worden.’
Goof Schep – Sportarts  

Wake-up call
Moge dit blog een wake-up call zijn. De warming up, om regie terug te nemen over je eigen gezondheid. Om je bewust te worden in welke wereld we nu leven. Wat gezondheid is, en hoe je hier grip op kunt krijgen. Dan volgt daarna informatie in de blogs over hoe en wat je kunt doen (work out en cooling down).

Om je te inspireren alvast 5 kant en klare tips om stap voor stap je leefstijl om te zetten in een nieuwe gezonde gewoonte;
 

1. Word bewust: Lees een boek, of bekijk een documentaire, over wat gezondheid, leefstijl en fit zijn betekent.
2. Plan: Doe weekboodschappen, zodat je – meestal ongezonde – impulsaankopen vermijdt
3. Kies slim: Vermijd ultrabewerkte producten; koop voeding zo dicht mogelijk bij de bron
4. Begin klein: Begin met een verandering zo klein dat het zinloos is om het niet te doen (bijvoorbeeld; zorg dat je de beweegnorm haalt – 2.5 uur beweging per week, in plaats van 5 keer per week gaan sporten, of eet iedere dag 250 gram groente, in plaats van helemaal nooit meer snoepen)
5. Doe het samen: Praat, sport, kook, en maak plezier samen. Zorg dat je iemand hebt waarmee je jouw verhaal kunt delen, waar je je vertrouwd bij voelt. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. 

*Alles over een gezond leven, fit zijn en meer in het nieuwe boek Fit4Life - het doktersrecept. Het boek van artsen en wetenschappers, toegankelijk gemaakt voor iedereen.
**Lees meer over ultrabewerkte producten: https://www.parool.nl/nieuws/ultrabewerkt-voedsel-overal-snel-gemakkelijk-en-ongezond~be9b3c7f5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2FLees verder op mijn site

Reacties op: Waarom fit zijn zo belangrijk is

Gesponsorde boeken