Bastiaan Mellink Auteur

Blogpost: Bastiaan Mellink

Wat begon met een plattegrond.

Ik houd van deze stad met haar kerken, torens, steegjes en straten met kinderkopjes. Hier is altijd iets te beleven. Hoe dichterbij de kern, des te meer domineren grachten, binnenplaatsen en herenhuizen het stadsbeeld. Haar kloppende hart bruist. In de nacht sluimert ze misschien, maar echt slapen doet ze nooit. Mensen komen hier samen, geroezemoes op straat, wegen scheiden. Soms is het alsof ze ademt, zich uitrekt met de aanbouw van nieuwe wijken.De rust laat zich niet altijd makkelijk vinden. Park, plantsoen en mijn eigen stadstuin dragen een kalmte waar ik ook naar kan verlangen. Daar vind ik mijn rust, ontstaat er ruimte. Hier schep ik nieuwe werelden, worden ideeën geboren en krijgen losse plannen bodem. Grootse dingen gebeuren alleen als ik dat zelf wil. De magie van een creatief brein dat voeding haalt uit de woelige stad en haar spaarzame sereniteit. Tijdens een van mijn wandelingen heb ik de ingeving gekregen die het fundament zou vormen van mijn debuutroman De grens voorbij.

Om de juiste toon te ontwikkelen heb ik geput uit de actualiteit, mijn werkervaring in de zorg, met daarbij mijn maatschappijkritische blik. De thema’s radicalisering, vriendschap en loyaliteit zouden de basis vormen. Het idee begon met een blauwdruk van een fictieve plattegrond; in mijn boek zou het op die plek verschrikkelijk mis gaan.

Samen met Uitgeverij Palmslag ben ik de uitdaging aangegaan. En ja: het is een langdurig proces geweest van schrijven, schrappen en herschrijven! Nadat mij een redacteur werd toegewezen begon het pas echt. De ruwe versie van mijn manuscript kreeg ik terug vol op- en aanmerkingen. In eerste instantie was dat schrikken. Ik kon verkrampen óf het aanpakken om verder te komen. Maar ik wilde een boek afleveren dat bijblijft. Het voelt goed om gelezen te worden!

Reacties op: Wat begon met een plattegrond.