LeenRaats Auteur

Blogpost: LeenRaats

Wat Bob Ross ons kan leren over schrijven

Hij is al 25 jaar dood, maar Bob Ross was nog nooit zo populair. Op de zender VICE worden dagelijks meerdere afleveringen van ‘The joy of painting with Bob Ross’ uitgezonden en ook op sociale media circuleert de sympathieke schilder veelvuldig. Zelf ben ik een enorme fan van deze man met zijn rustgevende verhaaltjes, seventies kapsel en happy little paintings. Hij leerde duizenden mensen schilderen, maar wist je dat je ook als schrijver heel wat van deze legende kan oppikken?  


0b27fd1440efc3beaac875b1ab053ad9.jpg
De juiste technieken gebruiken is het halve werk  


“All you need to paint is a few tools, a little instruction, and a vision in your mind.” Bob Ross

Het is fascinerend om te zien hoe Bob met zijn bijzondere nat-in-nattechniek met enkele penseelstreken een schitterend meer tot stand brengt of een besneeuwde bergtop tot leven wekt door twee keer met een plamuurmesje over het doek te gaan. He makes it look easy. Het gaat allemaal om het gebruiken van de juiste technieken.

Ook wij, schrijvers, beschikken over heel wat technieken, trucjes en tools om onze lezers in te pakken. Sommige van die technieken worden schrijfdogma’s genoemd, zoals het welbekende ‘Show don’t tell’ of ‘Schrijven is schrappen’. Ik zie het echter als technieken, die je desgewenst kan aanwenden. Gebruik ze naar believen, en je zal ervan versteld staan hoe eenvoudig schrijven wordt.


Jij bent de god van jouw wereld  

‘This is your world, you’re the creator. Find freedom on this canvas.’  Bob Ross

‘When I paint, I make up little stories in my mind,’ aldus Bob Ross terwijl hij uit het niets een naaldwoud aan de horizon doet verschijnen. ‘Look, a happy little tree lives here. Let’s give him a little friend, cause even trees need friends. There. That’s a happy little bush. You know, all kinds of creatures live there. All kinds of happy little creatures…’

Soms zet ik ’s avonds een aflevering van zijn programma op en dan heb ik het gevoel dat hij me een verhaaltje voor het slapengaan voorleest. Uit een prentenboek, waarvan hij zelf de prenten maakt terwijl ik toekijk.

Creëer jouw werelden en personages, breng iets tot stand dat enkel jij tot stand kan brengen en voor je het weet, trek je je lezers helemaal mee in jouw verhaal.


Fouten bestaan niet

We don’t make mistakes, just happy little accidents.’ Bob Ross

Veel schrijvers zijn bang om fouten te maken of niet ‘goed genoeg’ te zijn. Zelf ontsnap ik helaas ook niet aan dat soort onzekerheden. Maar zoals Bob Ross ons leert, bestaan fouten niet. Het zijn gewoon kleine, gelukkige ongelukjes. Die we kunnen oplossen, waaruit we leren, die we kunnen bijsturen.  Die we moeten maken, als we ooit iets van betekenis in de wereld willen zetten.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Wat Bob Ross ons kan leren over schrijven

Gesponsorde boeken