Blogpost: Nathalie B1

Wat Henning Mankell voor mij betekende....

24-10-2015 door Nathalie B1 1 reactie
Vraag je mij wat Henning Mankell voor mij betekende, is dat veel en moet ik dat allemaal eens op een rijtje zetten! Ik ben de eerste boeken van Henning Mankell rond Inspecteur Wallander beginnen lezen eind de jaren '90, begin 2000, toen ze bij ons in vertaling begonnen te verschijnen. Ik vond ze direct fantastisch goed. De Nederlandstalige boeken van Inspecteur Wallander had ik in een sneltreinvaart gelezen toen ik in mijn favoriete boekenwinkel in het Antwerpse op de romans begon te stuiten die na het Wallander-succes werden vertaald. En mijn ogen vielen open.... Eindelijk een schrijver die naar mijn aanvoelen zowel spannende thrillers als steengoede romans schreef over dingen die er toe doen! In diezelfde tijd heb ik 3 jaar avondschool Zweeds gevolgd en is mijn sociaal engagement gegroeid in mijn eigen omgeving, omdat ik wat meer tijd vrij kreeg nadat ik was afgestudeerd. Dat liep eigenlijk een beetje parallel met wat ik in zijn boeken terug vond. Ook in zijn thrillers is het idealisme van de heer Mankell nooit ver te vinden. In zijn eerste boek, 'Moordenaar zonder gezicht' kaart hij het racisme aan dat nergens onbestaande is. In zijn boek 'De witte leeuwin' verweeft hij de geschiedenis van Zuid-Afrika met enkele misdaden en zwaar geweld in een klein plaatsje ergens in Zweden. Ook één van zijn thrillers 'De terugkeer van de dansleraar' is zo'n fantastisch verhaal waarin schaduwen uit de tweede Wereldoorlog en een link met het Argentinië na W.O.II sterk naar voren komen. Verder schreef hij vooral ook romans die hun oorsprong hebben in zijn tweede continent: Afrika. Henning Mankell woonde nl een tijd telkens een half jaar ook in Maputo, Mozambique waar hij het nationaal theater ondersteunde in de functie van theaterdirecteur, wat hij voordien in Zweden ook al had gedaan. Vooral zijn trilogie over het meisje Sofia ging mij recht naar het hart. Henning Mankell heeft ook een eigen uitgeverij opgericht: Leopard förlag, waarmee hij ook jonge Afrikaanse schrijvers een kans gaf om bekend te worden. Hij zat op een boot die de Gaza blokkade door Israël aan de kaak stelde. Hij heeft een herinneringsboekje uitgegeven met zijn verhalen van aidsslachtoffers, waarvan de opbrengst naar de strijd tegen Aids ging. Een gedeelte van de opbrengst van zijn 'Kvicksand' ging naar het Zweedse Cancerfonden. Zijn wereldburgerschap gecombineerd met zijn Zweedse roots zal me nog lang bij blijven. Hij zal nog lang voort leven in zijn boeken en in mijn hart!

Reacties op: Wat Henning Mankell voor mij betekende....

Gesponsorde boeken