Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Wat is Assepoester zonder stiefzussen?

De fairytale fantasy verhalenbundel Mozaïek van Geluk is een zogenaamde mozaïekroman. Alle verhalen zijn met elkaar verweven.
Eén van die verhalen, getiteld De spinnenjager is een hertelling van Assepoester en de Rattenvanger van Hamelen. In een eerder bericht schreef ik hier ook al over. Bij Assepoester denk je natuurlijk meteen aan een gemene stiefmoeder en dito stiefzussen. Die kwamen oorspronkelijk ook voor in het verhaal. Omdat het een mozaïekroman betreft, wilde ik hen alle drie in andere verhalen laten terugkomen. Voor de stiefmoeder is dat goed gelukt, zij heeft o.a. een rol in een hertelling over Sneeuwwitje.
Natuurlijk kon ik de stiefzussen simpelweg laten sterven of hen gewoon niet meer ter sprake brengen, maar beide opties zullen invloed hebben op hoe de stiefmoeder zich in een later stadium gedraagt.
Lang heb ik zitten puzzelen over wat ik met de stiefzussen aan moest. Verschillende mogelijkheden passeerden de revue, maar allemaal voelden ze gekunsteld aan. Eigenlijk was er slechts één goede oplossing, eentje waar ik tegenop zag. Het heeft te maken met deze uitspraak:

Schrijven is schrappen

De stiefzussen zijn geheel verdwenen uit het verhaal. Het was even wat werk om hen uit te schrijven en het deed ook wel pijn, maar uiteindelijk vind ik de nieuwe versie beter dan het origineel.
Ook nieuwsgierig naar hoe dit en andere verhalen geworden zijn? Mozaïek van Geluk is vanaf 7 juli 2021 verkrijgbaar.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Wat is Assepoester zonder stiefzussen?

Gesponsorde boeken