Blogpost: Heidi van der Vloet

Week van het Oude Boek: Valentijnsdag en de hemelverschijnselen.

Ik ben een snuffelaar, maar sinds mijn 'to read'-verzameling boven op de kast bijna voor een massabeweging van epische proporties zorgt, koop ik geen tweedehands boeken meer. Vroeger kocht ik geregeld 'op de gok' paperbackjes op SF-conventies. De boekenclub van NCSF heeft redelijke zaken met mij gedaan. Nog niet zo lang geleden kreeg ik van een goede vriend 3 bananendozen vol tweedehandsjes, waar er een heleboel bij zitten die ik nog wil lezen. De rest gaat, in bananendozen, mee naar de plekken waar ik Imagicon promoot. Alle opbrengst gaat naar Stichting Imagicon.

De leukste vondst was enkele jaren geleden in Nijmegen op een vaag boekenmarktje. Het was de dag voor Valentijn en eigenlijk moest ik nog wel iets liefs voor Erwin kopen. Nu is Erwin een fanatiek sterrenkijker. En wel zó fanatiek dat hij in 2011 de Van der Bilt-prijs voor amateurastronomie heeft gekregen voor zijn astronomische waarnemingen aan veranderlijke sterren. Doctor J. van der Bilt zelf was een groot voorstander van de popularisatie van de sterrenkunde. Hij bracht in 1931 "De astronomische hemelverschijnselen" uit, waarin je als fanatieke amateur alles kon vinden wat je wilde weten. En juist dát boek lag daar, in de bakken tussen de Konsalikjes en de Suske en Wiskes, voor een prikkie. Missie geslaagd, bonuspunten binnen!

0bc6adc69108087d43e8490ce68b7138.jpgIk vraag me af of over 85 jaar iemand een goed geconserveerde 'Sterren en Planeten' uit 2015 koopt voor Valentijnsdag. Voor zijn of haar sterrenkijkende lief, omdat die niet zo lang daarvoor de Van Ballegoij-prijs voor de amateursterrenkunde heeft gewonnen. 

Reacties op: Week van het Oude Boek: Valentijnsdag en de hemelverschijnselen.

Gesponsorde boeken