Ninja Paap-Luijten Auteur

Blogpost: Ninja Paap-Luijten

Welk boek beveel jij aan? (Jeugd/YA)

Er zijn genres die ik minder vaak lees dan andere. Ik ben dol op thrillers, historische romans, detectives en literatuur (ja echt, dat allemaal en meer) maar enkele genres lees ik écht opvallend minder dan andere. 
Een zo'n "lees ik weinig"-categorie is jeugdboeken. Ik ben er nooit dol op geweest. Als kind sprong ik over van Paul van Loon naar Stephen King toen ik een jaar of 13 was, en sinds die tijd heb ik altijd de voorkeur gegeven aan boeken voor volwassenen. Een young adult met kalverliefde en smachtende tieners is écht meestal niet aan mij besteed. Ik heb niks met verliefde tieners, echt niet. 

Maar soms ... vind je een uitzondering.

Er zijn ook jeugdboeken/YA-boeken die ik wél met plezier heb gelezen. Kennen jullie deze al? 

Kelley Armstrong - de Darkest Powers trilogie (Bezwering, Ontwaken en Afrekening). Het is al jaren geleden dat ik deze heb gelezen, maar ze zijn me bijgebleven als erg leuke, vlot leesbare boeken. Tussen het geweld van alle boeken die ik lees, is het al opvallend als ik onthoud hoe een auteur heet ;) Mocht je leuke jeugdboeken zoeken en deze nog niet kennen, dan moet je dit echt eens opzoeken. 

Susanne van den Beukel-Hendriks - Verdraaid Goed / Verslingerd. Hoewel Verslingerd het tweede boek van Susanne is, vind ik stiekem Verdraaid Goed leuker om te lezen. Verslingerd vind ik qua schrijfstijl beter (je ziet de groei van de auteur en dat vind ik erg mooi om te zien). Vanwege de thematiek zou ik deze eerder onder de noemer "jeugdliteratuur" zetten dan onder "Young Adult", omdat in mijn ervaring YA toch meestal wat lieftalliger omgaat met bepaalde thema's. (In mijn ervaring, hè. Dat wil niet zeggen dat dat altijd zo is.) De boeken van Susanne zijn meer op de werkelijkheid gericht dan veel andere YA/jeugdboeken. Wil je iets lezen wat echt ergens over gaat, dan is dit een aanrader. De boeken zetten je aan het denken en persoonlijk zou ik graag zien dat ze her en der op een leeslijst voor het vak Nederlands terecht zouden komen. 

Is er YA/Jeugdliteratuur die écht het lezen waard is? Laat het me dan weten - ik ben nieuwsgierig :) 


Lees verder op mijn site

Reacties op: Welk boek beveel jij aan? (Jeugd/YA)

Gesponsorde boeken