Suzanna Esther Auteur

Blogpost: Suzanna Esther

Wervelstof en meer...

Mijn verhaal heet Wervelstof. Het is werkelijk mijn verhaal, want Wervelstof is een deel van mijn leven geworden. Niet alleen omdat ik het écht heb meegemaakt als jonge vrouw, maar ook omdat bovenop de ervaring van een autobiografisch verhaal bewerken tot een boek, ik het nogmaals mocht herschrijven maar dan twee jaar later.

Als je een geweldig idee hebt voor een boek dan is het opschrijven van dat idee niet moeilijk. Het is het leukste deel en in ‘de flow’ vertelt het verhaal zich vanzelf. Wat het schrijven van een boek op écht werk doet lijken zijn alle stappen die volgen om een ruw manuscript om te zetten naar een leesbaar, begrijpelijk, emotioneel, spannend of/en bloedstollend verhaal. Het was voor mij een hele nieuwe ervaring om een ‘redelijk af’ manuscript op te pakken en te mogen herschrijven.

De eerste reacties op Wervelstof in 2017 waren hartverwarmend. Lezers waren geraakt. Toch miste er iets. Door het verhaal heen voelden lezers dat er een belofte in huisde. De belofte van een schrijfster die in hart en nieren probeert te verwoorden wat haar gevoelens waren toen ze nog een onbeschreven blad was. Een vrouw die al doende leert dat ervaringen die je opdoet in je jonge jaren tekenend zijn; een stempel voor de toekomst.

In die twee jaren, sinds de lancering van Wervelstof in 2017, ben ik gegroeid als schrijver en als mens. Alle nieuwe inzichten en mijn gegroeide schrijversstem heb ik mogen verwerken in de nieuwe versie van mijn boek; mijn eersteling werd een basis voor mijn levensverhaal. Zo heeft Wervelstof zelf ook een stempel op me gedrukt die onuitwisbaar is. De ondertoon in Wervelstof die lezers voelden, heeft voor mij heel anders uitgepakt dan ik zelf ooit had kunnen bedenken. 

De nieuwe Wervelstof is volwassen geworden. In de fase van het herschrijven heb ik nog een keer mogen ervaren dat ik gegroeid ben als schrijver en als mens. Het verhaal dat ik in 2016 opschreef als schrijfoefening voor een schrijverscollectief is in fasen uitgegroeid tot een volwaardige Novelle. Het was in mijn proces om mezelf als schrijver op de kaart te zetten een cadeau dat uitgeverij Ambilicious – en vooral Inanna van den Berg – mij heeft gegeven: de kans om een bijzonder levensverhaal vanuit een nieuw en volwassener perspectief te mogen herschrijven. Niet vanuit een schrijver die zomaar een verhaaltje uit het verleden vertelt en oefent in schrijven, ook niet vanuit een beginnend schrijver die ook de pijn en vertwijfeling probeert te verwoorden. 

Het boek Wervelstof is geschreven vanuit een volwassen vrouw, die weet waar ze is en waar ze naartoe wil.

Goed nieuws: Er komen nog meer boeken aan: in september/oktober komt er een spannende dystopische novelle uit, gevolgd door een dikke psychologische thriller begin 2020. Spannend!


Lees verder op mijn site

Reacties op: Wervelstof en meer...

Wervelstof - Suzanna Esther Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken