Blogpost: Rene Hoornweg

W.J. Maryson

15-11-2015 door Rene Hoornweg 4 reacties
Over W.J. Maryson

W.J. Maryson was het pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950[1] – Kats, 10 maart 2011), was een Nederlandse fantasy-auteur.Hij werkte ruim twintig jaar als reclameschrijver voordat hij verder ging als voltijdschrijver, kunstschilder en musicus. Ook organiseerde hij regelmatig de jaarlijkse schrijfwedstrijd Paul Harland Prijs voor fantasy-, sf- en horrorverhalen.

Zijn romans zijn vertaald naar onder meer het Duits, Spaans, Portugees, Pools, Lets en Bulgaars. In augustus 2010 verscheen zijn eerste in het Engels vertaalde roman, The towers of Romandor. Zijn korte verhalen verschenen op websites, in anthologieën en magazines. Zijn prijswinnende verhaal Verstummte Musik verscheen in Amerikaanse, Duitse en Russische anthologieën.W.J. Maryson won in 2004 de Elf Fantasy Award voor het beste fantasyboek met De Heer van de Diepten en in 2007 de Paul Harland Prijs met het korte verhaal Nietzsche Station. Hij werd genomineerd voor diverse literaire prijzen.In 1996 richtte hij de band Maryson op. De muziekstijl was symfonische rock. Alle nummers waren gebaseerd op zijn zesdelige cyclus Meestermagiër. De band heeft twee albums uitgebracht, gebaseerd op respectievelijk boek 1, Het eerste zwaard: Sperling, en boek 2, Het tweede zwaard: Emaendor.Het was oorspronkelijk de bedoeling om van elk boek één cd uit te brengen. Voorbereidingen voor een derde album waren tot het moment van zijn plotselinge overlijden in volle gang. Daarnaast werkte hij samen met de Engelse musicus Tim Alexander aan enkele muzikale projecten.Zijn laatste boek was Het lied van de onsterfelijke, verschenen in 2007. Ten tijde van zijn dood was het vervolg, Het pad van onthechting, in een vergevorderd stadium. Hij heeft het echter niet kunnen voltooien, en het boek is nooit uitgekomen. (Bron Wikipedia)

Zijn Oeuvre

W. J. Maryson was een zeer getalenteerde schrijver, die ik beschouw als een van de beste fantasy schrijvers. Hij heeft de creatie van zijn wereld zeer goed uitgewerkt, al is er soms (een onbewuste) link met Tolkien. Zo heeft de God van zijn wereld, die hij Aiden noemt Endil, en dese wordt ook hemelseerder genoemd. Of hij hier onbewust de lijk lgt met Endil uit de Slmarillion is mij niet bekend.

De wezens in zijn boeken zijn uniek. Ook hij bedacht wezens naast de Elven (Alvii in zijn boeken), reuzen en Dwegen (Dvargen), zoals de Daith (die in grotten wonen en vriendelijke wezens zijn, de Ermon, Volsen (duistere wezens en dienaren van de duistere heer Yrroth, Spaltlings (een half elf-half daith wezen), Aardwezens en tal van half-menselijke wezens, verder verschillende soorten bomen als de barax-boom, dieren als de Pring (een gevaarlijke sabetandtijger-achtige), de vazelkruiper, de Fher (een paard-achtige). Hij weet deze wezens zodaniog te introduceren dat je er langzaam mee vertrouwd raakt. 

Zijn beschrijving va het landschap is zo beeldend dat je het voor je gaar zien. Verder ontwikkelde hij ook tal va talen. Hij ws geen cpycat die Tolkien imiteerde, maar houdt er een eige stijl, geschiedenis en wereld op na. Een werkelijk uniek schrijver.

Reacties op: W.J. Maryson

Gesponsorde boeken