Blogpost: Katevents

Booker Prize: zes romans geselecteerd voor shortlist

Britse media hebben tussen al dat Brexit gedoe heus nog tijd voor cultuur. De shortlist voor de Booker Prize is een paar uur geleden bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar wordt pas in oktober bekend gemaakt.

Surprise, surprise - of niet -  ... Bekende schrijvers staan op deze lijst en onder hen: Margaret Atwood en Salman Rushdie. Beiden hebben de prijs al eens gewonnen.

Salman Rushdie won de prijs in 1981 met zijn "Midnight's Children". Margaret Atwood won de prijs in 2000, met haar boek "The Blind Assassin". Het kan interessant zijn om die twee boeken eens te vergelijken met de romans die nu op de shortlist staan. Ongetwijfeld, zullen beide schrijvers gegroeid, veranderd zijn.

Waar heeft het panel van vijf deze keer naar gekeken?

"De rode draad is onze bewondering voor de buitengewone ambitie van elk van deze boeken. Er is een overvloed aan humor, politiek en cultureel engagement, stilistische durf en verbazingwekkende schoonheid van de taal. Zoals alle grote literatuur krioelt het in deze boeken van het leven, met een diepgaande en feestelijke menselijkheid. We hebben een shortlist van zes buitengewone boeken en we zouden voor elk van hen een pleidooi kunnen houden als winnaar, maar ik wil ze allemaal proosten als "winnaars". Wie alle zes de boeken leest, zal verrijkt en verrukt zijn, zal versteld staan van de kracht van het verhaal en aangemoedigd worden door wat de literatuur kan doen om onze verbeelding de vrije loop te laten".

Een ander panel-lid merkte op, dat de zes overgebleven boeken iets nieuws brengen, "... over verschillende werelden, ze dragen een schat aan levens en stemmen met zich mee, ze zijn in gesprek, op verschillende manieren, met andere literaire werken. Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat [onze leden] niet op zoek waren naar iets in het bijzonder - ze begonnen dit [selectie] proces met een open geest  - maar dit is wat ze vonden: een reeks romans die politiek, orkestraal, onbevreesd, [zijn] ..."

Nou, nou! Geen idee wat jij nu doet. Ik ga die boeken niet allemaal lezen. Ik sta niet bekend als meeloper, zoveelste schaap over de dam en zo. Eerder als recalcitrant, eigenwijs figuur, die niet dol is op hypes.

In eerste instantie waren er meer dan 150 romans genomineerd. Die zijn allemaal gelezen. Dat dit na uitgebreid overleg resulteerde in slechts zes geselecteerde ... Petje af!

De shortlist? Hier volgen die zes boeken die het leven van hun lezers zal verrijken:
Margaret Atwood (Canada) – The Testaments (Chatto & Windus);
Lucy Ellmann (UK/USA) – Ducks, Newburyport (Galley Beggar Press);
Bernardine Evaristo (UK) – Girl, Woman, Other (Hamish Hamilton);
Chigozie Obioma (Nigeria) – An Orchestra of Minorities (Little Brown);
Salman Rushdie (UK/India) – Quichotte (Jonathan Cape);
Elif Shafak (Turkey/UK) – 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (Viking)

Wil jij mee doen met je roman? Uhhhh .... voor de Man Booker Prize for Fiction kunnen boeken genomineerd worden van schrijvers van alle nationaliteiten. Maar: die romans moeten in het Engels geschreven zijn en de genomineerde boeken voor de Booker Prize 2019, zijn gepubliceerd tussen 1 oktober 2018 en 30 september 2019; in het Verenigd Koninkrijk of Ierland.

'Tis maar dat je het weet.

Reacties op: Booker Prize: zes romans geselecteerd voor shortlist

Gesponsorde boeken