Marloes Auteur

Blogpost: Marloes

ZomerZinnen met Lydia Rood!

Ja, je hebt ze tegenwoordig weer... literaire festivals. ZomerZinnen is er eentje. Dit jaar was er ook weer een editie; in Emmen. Op 20 juni nog wel, vlak voor het begin van de zomer. Is dat nog wel leuk, zo'n feestje waar schrijfsters en schrijvers over hun boeken komen vertellen? Is het niet wat elitair? Komt daar nog wel publiek op af? Jazeker.... IK! En ik nam twee leerlingen mee...

Deze zaterdag was het dan zover, twee van mijn leerlingen mochten op ZomerZinnen in Emmen Lydia Rood interviewen. Spannend? Zeker! Natuurlijk niet alleen voor de twee havo drieleerlingen, maar ook voor mij als docente. Heb je het wel goed voorbereid? Heb je de leerlingen niet te veel 'los' gelaten? Hebben ze niet te weinig vragen? Zit er straks wel publiek? Is Lydia Rood een beetje leuk? HELP!

Maar eigenlijk was 'HELP' niet nodig! Het hele festival was voor mij - en volgens mij ook voor de twee interviewers - een groot feest. Nee, ze hadden niet te weinig vragen, ja, het was wel goed voorbereid en ja, ze deden het super goed! Lydia Rood nam uitgebreid de tijd de vragen van de meiden te beantwoorden en het publiek - want ja, dat zat er zeker! - luisterde aandachtig. Vragen als 'is het nou moeilijk: een geschiedenisboek schrijven?' of 'is het boek volledig gebaseerd op de waardheid?' leverden leuke antwoorden op, waar dan weer nieuwe vragen over gesteld konden worden. De tijd was zo 'op', de vragen waren nog lang niet allemaal gesteld!

Lydia Rood vertelde dat Kathelijne in het echt helemaal niet bestond; het verhaal is dus verzonnen. Natuurlijk zijn er veel dingen wel echt waar, want dat 'moet' in een geschiedenisboek. Zo'n boek is dan ook wel lastig te schrijven, want je moet alles nazoeken. De een na de andere grappige anekdote volgende tijdens deze antwoorden. Leuk om te horen hoe een boek ontstaat!

En dat is dan denk ik ook direct het belangrijkste van wat me van die avond is bijgebleven: de manier waarop boeken gaan leven wanneer je met de schrijver/schrijfster spreekt. Verhalen hebben altijd een geschiedenis. Ze hebben een reden van ontstaan. Wanneer een auteur zulke dingen vertelt, wordt het verhaal nog net ietsjes echter en waardevoller. Dat zag ik bij mezelf, maar ook bij de interviewsters. En bij het publiek.

Dus? Is zo'n festival waardevol? Ik denk dat ik daar volmondig JA op moet antwoorden!

Reacties op: ZomerZinnen met Lydia Rood!

Gesponsorde boeken