De onderpastoor
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 6 4 26 3 11 2 1 1 0

De onderpastoor

44

Gelezen 49 Aan het lezen 3 Wil ik lezen 36 Favoriet 0 Recensies 2
Literatuur & Romans Newsroom 1 Spots 7   Topics 0

Maart 1969: in de parochie van Sint-Gillis-Dendermonde breekt een opstand uit. Het aartsconservatieve bisdom Gent is niet opgezet met het werk van onderpastoor Gilbert Verhaeghen en beslist om hem over te plaatsen. Verhaeghen neemt de besluiten van het Tweede Vaticaanse Concilie veel te serieus, vindt bisschop Van Peteghem. De mis in de volkstaal en het altaar naar de gelovigen gekeerd, tot daaraan toe, maar gelovigen moeten vooral luisteren en volgen. De kerk is geen democratie. De gelovige gemeenschap van Sint-Gillis-Dendermonde denkt daar helemaal anders over en voert drie maanden lang actie voor het behoud van hun populaire en progressieve onderpastoor. Pamfletten bestoken elkaar, misvieringen worden verstoord, er wordt massaal betoogd, het komt zelfs bijna tot een lynchpartij wanneer de hulpbisschop De Kesel naar de rebellerende parochie wordt uitgestuurd. De onderpastoor is het pakkende relaas van het drama van de katholieke kerk uit die tijd op parochiaal niveau, met onderpastoor Gilbert Verhaeghen als machteloze getuige.

+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
352
Uitgeverij
Vrijdag, Uitgeverij
Eerste editie
18 februari 2019
Laatste editie
20 februari 2019
ISBN
9789460017322 , 9789460017360
Boekinformatie wijzigen


Recensies (2)

Keuze van de redactie
Guy Doms Hebban Recensent

Onbeschroomde roman met kroniek van gemiste unieke kansen

door: Guy Doms 7 reacties 1 like

Voor het schrijven van zijn roman De onderpastoor is de Vlaamse auteur en journalist Louis van Dievel (1953) niet over een nacht ijs gegaan. Met de hulp van een lijvig ‘zwartboek’ heeft hij zich stevig vastgebeten in een katholieke kwestie van een halve eeuw geleden. Van Dievel voert gesprekken met...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De onderpastoor

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken