Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
Gaan liggen om te sterven
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 1 4 1 3 4 2 1 1 0

Gaan liggen om te sterven

7

Gelezen 8 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 18 Favoriet 0 Recensies 2
Literatuur & Romans Artikelen 1 Spots 1   Topics 0

Ankara, 1968. Aysel, succesvol docente aan de universiteit, getrouwd met wetenschapper Ömer, gaat naar een hotel. Ze verkeert in een persoonlijke crisis en hoopt in deze kamer te sterven. Wachtend op de dood overziet ze haar leven, de maatschappelijke context waarin ze is opgegroeid, de taken waar de nieuwe republiek Turkije jongeren voor heeft gesteld, de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt. Kort daarvoor heeft ze het bed gedeeld met een van haar studenten, Engin, een jongen uit een arbeidersmilieu, actief in de beweging van 1968. De gebeurtenis confronteert Aysel met een andere sociaal-economische klasse, een andere generatie, een ander idee van vrijheid. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Kun je als vrouw wel vrij zijn? En wat voor rol spelen seksualiteit en gevoel in een maatschappij waar zoveel nadruk ligt op intellectuele ontwikkeling? In een collage van romantekst, brieven en dagboekaantekeningen belicht de roman de dilemma's waarvoor vrouwen gesteld worden - in Turkije maar ook in Nederland en Vlaanderen.

Adalet Agaoglu (1929) is een van de belangrijkste moderne auteurs in Turkije. Met 'Gaan liggen om te sterven' (1973) debuteerde ze als romanschrijfster. Agaoglu schreef daarnaast onder andere korte verhalen, toneelstukken en hoorspelen. Haar werk, waarvoor ze meerdere prijzen ontving, toont een grote belangstelling voor maatschappelijke thema's en theater, en een groot gevoel voor humor.

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
500
Uitgeverij
De Vrije Uitgevers
Eerste editie
22 november 2019
Laatste editie
27 november 2019
ISBN
9789491921667
Boekinformatie wijzigen


Recensies (2)

Keuze van de redactie

Meer maatschappij dan verhaal

door: mjvanholsteijn 2 reacties 1 like

Adalet Ağaoğlu (1929) wordt gezien als een van de meest vooraanstaande Turkse schrijfsters van de twintigste eeuw. Ze schreef romans, toneelstukken, korte verhalen, hoorspelen en essays. Daarnaast was ze actief als mensenrechtenactivist, wat vaak resulteerde in werken die betrekking hadden op...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Gaan liggen om te sterven

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.