Advertentie
Gaan liggen om te sterven

Gaan liggen om te sterven

6
Gelezen 6 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 10 Favoriet 0 Recensies 2
Literatuur & Romans Artikelen 1 Spots 1   Topics 0

Ankara, 1968. Aysel, succesvol docente aan de universiteit, getrouwd met wetenschapper Ömer, gaat naar een hotel. Ze verkeert in een persoonlijke crisis en hoopt in deze kamer te sterven. Wachtend op de dood overziet ze haar leven, de maatschappelijke context waarin ze is opgegroeid, de taken waar de nieuwe republiek Turkije jongeren voor heeft gesteld, de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt. Kort daarvoor heeft ze het bed gedeeld met een van haar studenten, Engin, een jongen uit een arbeidersmilieu, actief in de beweging van 1968. De gebeurtenis confronteert Aysel met een andere sociaal-economische klasse, een andere generatie, een ander idee van vrijheid. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Kun je als vrouw wel vrij zijn? En wat voor rol spelen seksualiteit en gevoel in een maatschappij waar zoveel nadruk ligt op intellectuele ontwikkeling? In een collage van romantekst, brieven en dagboekaantekeningen belicht de roman de dilemma's waarvoor vrouwen gesteld worden - in Turkije maar ook in Nederland en Vlaanderen.

Adalet Agaoglu (1929) is een van de belangrijkste moderne auteurs in Turkije. Met 'Gaan liggen om te sterven' (1973) debuteerde ze als romanschrijfster. Agaoglu schreef daarnaast onder andere korte verhalen, toneelstukken en hoorspelen. Haar werk, waarvoor ze meerdere prijzen ontving, toont een grote belangstelling voor maatschappelijke thema's en theater, en een groot gevoel voor humor.

Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
500
Uitgeverij
De Vrije Uitgevers
Laatste editie
26 november 2019
ISBN
9789491921667
+Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Lezerswaarderingen

5 1 4 1 3 4 2 0 1 0

Artikelen over Gaan liggen om te sterven

  Meer artikelen

Door lezers

Literatuurcafé / Schwob - Schatgraven in de klassiekers
20 december 2019 221 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Hebban recensie

    mjvanholsteijn Hebban Recensent

Meer maatschappij dan verhaal

door mjvanholsteijn op 14-01-2020

Adalet Ağaoğlu (1929) wordt gezien als een van de meest vooraanstaande Turkse schrijfsters van de twintigste eeuw. Ze schreef romans, toneelstukken, korte verhalen, hoorspelen en essays. Daarnaast was ze actief als mensenrechtenactivist, wat vaak resulteerde in werken die betrekking hadden op maatschappelijke onderwerpen. Haar intellect en die thema’s maakten haar tot een van de belangrijkste...


Lezersrecensies (1)

Het nieuwe Turkse ideaal

door: Truusje Truffel leest 1 reactie 2 likes
Eind 2019 verscheen bij Uitgeverij Jurgen Maas de roman Gaan liggen om te sterven, het existentialistische romandebuut van de Turkse auteur Adalet Ağaoğlu (1929) welke In Turkije verscheen in 1973. Deze klassieke roman behelst de periode 1938-1968 en Turkije worstelt met de ideologie van de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook