Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vreemd eten

'Vreemd eten' is het nieuwe boek van Hans van Hartevelt waarin zowat alle aspecten aan bod komen die te maken hebben met eten als wereldwijde dagelijkse bezigheid en met eten in de betekenis van voedsel.

"Ik had weleens schouderophalend gelezen over mensen die hun smaak plots waren kwijtgeraakt en beweerden daardoor hun levenslust langzaamaan te verliezen. Nu pas begreep ik wat het moest betekenen om dagelijks te malen op louter stof, geen príkkels te ontvangen en alleen te slikken om te overleven."

Hans van Hartevelt reist voor zijn werk al ruim 25 jaar rond de wereld. Zijn bezoeken aan meer dan dertig landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn een voortdurende inspiratiebron voor zijn schrijverschap en vormen het decor voor de veertien verhalen in 'Vreemd eten'.

"Dan kijkt hij mij kinderlijk hoopvol aan en wijst met ruim gebaar op Indiase kookkunst. Stiekem heb ik al op mijn wijzerplaat gegluurd en uitgerekend hoelang de reis 'als alles meezit' nog duurt. Ik hang mijn neus snel boven geroosterd lamsvlees en denk voordat ik hap: het vlees is zwak"

Ze zijn gegroepeerd rond de thema's het genot van het eten, de noodzaak van het eten, de entourage van het eten en de locatie van het eten. Eenieder komt met dit boek aan zijn trekken. Of het nu gaat om de wederwaardigheden tijdens een Nederlands staatsdiner, of om eten om te overleven, of over eten tot de dood erop volgt, over eten onder armen, eten als obsessie, eten zonder smaak of zelfs over gegeten worden...

"Van het zilveren plateau dat hem met brede grijns wordt voorgehouden, plukt hij een glas jus d'orange en zegt: 'Dank je, Timo.' Langzaam vergroot Jochem zijn territorium, schuift langs converserende ministers. Bloemrijke taal en mooie zinnen over hoop en toekomst worden gesproken, hij vangt woorden op die de wereld beter moeten maken, hij slikt, zucht onhoorbaar, maar laat zich niet afleiden. Zijn blik is immer waakzaam voor een arm die wenkt, een gezicht dat vraagt of klaaglijk kijkt en altijd weet hij waar de hoge ambtenares staat. Hij verliest haar nooit uit het oog."
Toon details

Recensies (1)

Schrijf een recensie

Is Vreemd eten het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?

Reageren op Vreemd eten

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.