Advertentie
1936

1936

34
Gelezen 40 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 16 Favoriet 1 Recensies 2
Non-fictie Artikelen 3 Newsroom 3 Top25's 1   Topics 0

Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de 'keizerin van Berlijn'. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. De sprinter - en later SS'er - won tweemaal brons en werd door de pers gevierd als 'de snelste blanke op aarde'. Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies vooraf en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan? Tachtig jaar na dato beschrijft Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders die naar Berlijn gingen.

Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Sportbiografieen
Aantal pagina’s
336
Uitgeverij
Thomas Rap
Laatste editie
10 mei 2016
ISBN
9789400404526 , 9789400404625
+

Boekinformatie wijzigen

Andere media

Volkskrant:
NRC:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Keuze van de redactie

Uitblinken tijdens het duisterste uur van de Olympische Spelen

door: Luc Wierts 1 like

Voor de Spelen van 1936 was er veel discussie vooraf – moeten we wel deelnemen aan de Spelen die door het ‘nieuwe Duitsland’ als een politiek instrument worden gebruikt? – maar was het evenement zelf een sportfeest waar nauwelijks een valse noot te horen was. Die kwamen pas later toen het Duitse...

Osendarp

door: louky 2 likes
Een paar jaar geleden heb ik een boek over Tinus Osendarp gelezen (van wie ook al weer?) en dan is het interessant om meer te lezen over de keuzes die gemaakt zijn om wel naar de Spelen in Berlijn te gaan in 1936. Zou er een vergelijkbaar boek worden geschreven over Rio 2016?

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook