1936

21

Artikelen 3 Gespot 3

Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de 'keizerin van Berlijn'. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. De sprinter - en later SS'er - won tweemaal brons en werd door de pers gevierd als 'de snelste blanke op aarde'. Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies vooraf en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan? Tachtig jaar na dato beschrijft Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders die naar Berlijn gingen.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
336
Laatste editie
10 mei 2016
Uitgeverij
Thomas Rap
ISBN
9789400404526 , 9789400404625


Artikelen over 1936

  Meer artikelen
Bestel dit boek vanaf  €22,99 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €7,79 bijAdvertentie

Hebban recensie

    Luc Wierts Hebban Recensent

Uitblinken tijdens het duisterste uur van de Olympische Spelen

door Luc Wierts op 23-10-2016

Voor de Spelen van 1936 was er veel discussie vooraf – moeten we wel deelnemen aan de Spelen die door het ‘nieuwe Duitsland’ als een politiek instrument worden gebruikt? – maar was het evenement zelf een sportfeest waar nauwelijks een valse noot te horen was. Die kwamen pas later toen het Duitse regime zijn ware gezicht had laten zien.

Berlijn 1936 is Hitler, Goebbels en Riefenstahl en zal daar...


Lezersrecensies (1)

Osendarp

door: louky 1 like
Een paar jaar geleden heb ik een boek over Tinus Osendarp gelezen (van wie ook al weer?) en dan is het interessant om meer te lezen over de keuzes die gemaakt zijn om wel naar de Spelen in Berlijn te gaan in 1936. Zou er een vergelijkbaar boek worden geschreven over Rio 2016?

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic