De avonden - graphic novel

15

Lijsten 1 Spots 3 Top25's 4

Met zijn gedegen aanpak, verfijnde stijl, fascinatie en respect voor het boek bewijst Dick Matena dat hij de perfecte tekenaar is om De Avonden om te zetten in een schitterend beeld-verhaal. De realistische tekeningen roepen onmiddellijk de beklemmende sfeer van het naoorlogse Amsterdam op die Gerard Reve zo treffend in zijn debuutroman weet te vangen. In de strip is de romantekst integraal opgenomen, zodat er niets van Reves magistrale beschrijvingen en dialogen verloren gaat. Matena heeft de essentie van Reves roman op buitengewone wijze getroffen. Hij voorziet het verhaal van een adembenemend decor zonder de sfeer geweld aan te doen. Sterker: er komt een dimensie bij. 'Een buitengewoon slecht, weerzinwekkend idee,' vond Kees Kousemaker, stripspecialist en eigenaar van stripwinkel Lambiek. Aanvankelijk meende hij: 'Dat boek, de soberheid, de donkere sfeer van de schrale, naoorlogse jaren, die kun je nooit in stripvorm overbrengen.' Toen hij eenmaal de eerste tekeningen van Matena onder ogen kreeg, sloeg hij volledig om. 'Het is geweldig. De stille armoede, het begrip 'gezelligheid' dat heerste in de huiskamers van die tijd, het komt helemaal tot uitdrukking.' Deze unieke uitgave zal voor menigeen de aanleiding zijn de roman te herlezen. Voor de vele stripliefhebbers zal de kennismaking met Reves debuutroman een openbaring zijn.

Verschenen in
Genre
Stripboeken , Literatuur & Romans
Laatste editie
01 januari 2007
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
ISBN


Door lezers

Literatuur Club / Nog meer literaire beeldverhalen, nu mét beelden
06 juli 2018 36 reacties
Literatuur Club / Beeldverhalen en de Literatuurclub ...
01 juli 2018 7 reacties
Villa Nathalie / Leesclub Merksem nr 6: De Avonden - Gerard Reve
01 april 2017 9 reacties
  Meer artikelen

Lezersrecensies (1)

Mislukte verstripping van een boek dat zich hier volstrekt niet voor leent

door: Christian Deterink 1 like
Het boek ‘De avonden’ van Gerard Reve is verstript door Dick Matena, de tekenaar die zich al aan veel Nederlandse klassiekers waagde, zoals de kinderverhalen ‘Kruimeltje’ en ‘Pietje Bell’. De strip van dit volwassenenboek is echter aanmerkelijk minder geslaagd. Allereerst omdat juist...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic