Advertentie
De patriarch

De patriarch

5
Gelezen 5 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 4 Favoriet 0 Recensies 2
Non-fictie   Topics 0
Eind april 2008 werd de wereld wederom opgeschrikt door een Oostenrijks familiedrama: de 73-jarige Josef Fritzl bleek zijn inmiddels 42-jarige dochter Elisabeth al bijna een kwart eeuw in de kelder van zijn huis opgesloten te hebben en te misbruiken. Gedurende die periode verwekte hij zeven kinderen bij haar, waarvan er drie bij hun moeder in de kelder verbleven en drie ‘bovengronds’ bij Fritzl en zijn vrouw. Een van de kinderen overleed kort na de geboorte. Toen de 19-jarige Kerstin, de oudste ‘ondergrondse’ dochter, in kritieke toestand naar een ziekenhuis werd gebracht, kwam de zaak aan het licht.

Josef Fritzl had altijd beweerd dat Elisabeth was weggelopen en zich bij een sekte had aangesloten. Niemand, zelfs zijn vrouw Rosemarie niet, wist wat zich in werkelijkheid in het ‘horrorhuis’ in Amstetten afspeelde. Vijf jaar lang bouwde Fritzl in het diepste geheim aan zijn kelder, het terrein dat voor iedereen verboden gebied was.

Dit boek is geen sensationeel verslag van een wrede en seksueel gestoorde man, maar het ontleedt in detail de karakters van de hoofdpersonen in dit drama. Stefanie Marsh & Bojan Pancevski analyseren de verwrongen persoonlijkheid van de man die zichzelf als God zag en die tot zulke gruwelen in staat was. Daartoe interviewden zij iedereen in zijn leefomgeving, van de bouwvakkers van zijn kelder en zijn huidige advocaat, tot zijn kinderen en de arts die Kerstin behandelde en die uiteindelijk de politie waarschuwde. Alle facetten van deze zaak en het juridisch onderzoek naar Fritzl worden in dit onthullende boek in beeld gebracht.

Genre
Literaire non-fictie
Oorspronkelijke titel
The Crimes of Josef Fritzl: Uncovering the Truth
Vertaald door
Kris Eikelenboom
Uitgeverij
de Fontein
Laatste editie
22 april 2009
ISBN
9789026125898
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Hebban recensie

Eerbetoon aan Elisabeth

door Jannelies Smit op 05-08-2009

In februari van dit jaar verscheen De kelderkinderen, een indrukwekkend boek van John Glatt over ‘de zaak Josef Fritzl’. Nu is daar De patriarch, over diezelfde Josef Fritzl, maar nu van de hand van Stefanie Marsh, journaliste bij The Times, en Bojan Pancevski, correspondent voor verscheidene Britse kranten.
Marsh en Pancevski hebben heel veel mensen uit de directe omgeving van Fritzl...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook