Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een man uit de krant

Op onthullende wijze vertelt Wim Duijst in Een man uit de krant het op feiten gebaseerde verhaal over de boekhandelaar Antonia Lutten en haar zoektocht naar zelfstandigheid en een liefde voor het leven. En over de sportdocent Adam, die jaren na het overlijden van zijn vrouw opnieuw in de liefde wil gaan geloven.

Het is midden jaren zeventig. De Spakenburgse Antonia Lutten is een vrouw van de wereld, zeker in vergelijking tot de meeste van haar dorpsgenoten. Ze heeft een boekwinkel in het centrum van Spakenburg en woont voor haar gevoel al te lang samen met haar moeder Marie, die psychiatrisch patiënt is, en met haar zwakzinnige zus Belia. Haar vader, die ze alleen maar uit verhalen en een paar foto's kent, overleed toe toe Antonia drie jaar oud was.

Omdat Antonia zich van het juk van haar moeder en haar zus wil bevrijden, reageert ze buiten medeweten van de familie op een contactadvertentie. Haar vriendin Hendrikje steunt haar daarbij. Antonia maakt kennis met Adam Kempe, een weduwnaar uit Enschede. Uit angst voor de reactie van haar moeder, die eerdere relaties altijd tegenwerkte, organiseert ze de eerste ontmoetingen in het geheim.

Aanvankelijk twijfelt ze over haar gevoelens voor Adam, maar ze wordt verliefd.

Op aandringen van zijn vrienden heeft Adam een contactadvertentie geplaatst. Behalve met Antonia maakt hij ook kennis met Mirjam, een spontane, onafhankelijke en vrijgevochten vrouw uit Hengelo. Ze doet hem denken aan Lucia, zijn overleden echtgenote, en meer dan op Antonia raakt hij verliefd op Mirjam. Maar Mirjam houdt de boot af en uiteindelijk wijst ze hem de deur.

Als Adam haar ten huwelijk vraagt zegt Antonia onomwonden 'ja'. Zodra Marie hoort van het voorgenomen huwelijk schuwt ze geen enkel middel om Adam van haar dochter weg te houden. Ook Antonia's broer Jacob en zijn vrouw Arabella werken tegen: alleen al de idee dat ze de zorg voor Belia en Marie over zouden moeten nemen. In de weken die volgen wordt Antonia heen en weer geslingerd tussen haar verantwoordelijkheid voor Belia en haar moeder en de gevoelens die ze koestert voor Adam.

Als Antonia bij toeval de waarheid ontdekt over haar vader is ze geschokt.
Een noodlottig ongeval doet Antonia's wereld compleet veranderen.

Toon details

Redactionele recensie

Recensies (1)

Schrijf een recensie

Is Een man uit de krant het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.

Reageren op Een man uit de krant

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.