Het einde van de punk in Helsinki

4

Artikelen 1

Het is de tijd van de DDR. Ole, bijgenaamd 'Sid', is zeventien jaar en vormt samen met zijn vriend Frank de band Automat. In 1987 reizen de vrienden af naar het communistische Tsjechoslowakije om een optreden van de beroemde punkband Die Toten Hosen bij te wonen. Tijdens dit concert ontmoet 'Sid' de Tsjechische 'Nancy'.
'Nancy' groeit op in Tsjechoslowakije. Door middel van primitieve en rauwe dagboekaantekeningen laat ze de wereld kennismaken met het moeizame leven van een buitenbeentje onder het communisme van de jaren tachtig, in een streek die bovendien getroffen is door de ramp van Tsjernobyl.
Nu, jaren later, runt Ole een café in een grote stad in het oosten van Duitsland. Hij wordt voortdurend geplaagd door allerlei herinneringen uit zijn punkverleden en de ontmoeting met 'Nancy' begint hem parten te spelen.

Het einde van de punk in Helsinki is een roman over gebroken relaties, onophoudelijk verlangen en gemis, en over een wereld die op allerlei gebieden aan veranderingen onderhevig is. Een roman over punk, dat ook een totalitair regime kan trotseren. Een roman die terugblikt zonder te vervallen in nostalgie, maar ook constateert dat de huidige tijd allerlei tekortkomingen kent.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
335
Laatste editie
21 januari 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Nobelman
ISBN
9789491737169 , 9789491737176


Artikelen over Het einde van de punk in Helsinki

Hebban Sterrenparade (13)
17 april 2016 1 like
  Meer artikelen
Advertentie

Lezersrecensies (2)

droogkomisch en hopeloos

door: Gejece 1 like
'het einde van de punk' maakt de benauwende sfeer in de nadagen van het communisme voelbaar, maar ook de hopeloosheid die daarop volgde. De hoofdpersoon heeft eigenlijk niets om voor te leven en de zinloosheid van dat bestaan maakt het boek soms wat deprimerend. Maar gelukkig zijn er genoeg...

Een indrukwekkend verhaal over mensen; soms is het zwart-wit!

door: Mieke Schepens 1 like
Het eerste en het laatste hoofdstuk sluiten naadloos op elkaar aan. Toch zitten hier twee verhaallijnen en twintig jaar tussen. Het is 1987 en nog in de tijd van de DDR. Ole, met als bijnaam 'Sid' is genoemd naar Sid Vicions van The Sex Pistols. Hij is zeventien jaar en vormt samen met zijn...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic