Koningslichaam

Lezerswaarderingen

5 0 4 1 3 1 2 0 1 0
Andere media
Volkskrant:
NRC:
De Standaard:

Koningslichamen

2

Artikelen 3

'Pierre Michon heeft de (terechte) reputatie veel van zijn lezer te eisen, en men houdt hem voor saai (wat hij niet is),' aldus Michel Houellebecq. In zijn roman De kaart en het gebied beschreef hij Michons geboortedorp Châtelusle- Marcheix. Een eerbetoon? Nee, het bleek louter toeval, zo leerde navraag bij de schrijver. Maar Houellebecq bewondert Michon wel degelijk, zoals vele Fransen en een groeiend aantal Nederlanders en Vlamingen met hem. Nog dit jaar kreeg Michon de Marguerite Yourcenar-prijs voor zijn gehele oeuvre toegekend.

Dankzij Rokus Hofstede is dat oeuvre vrijwel integraal in Nederlandse vertaling beschikbaar. Hofstede vertaalde alle hoofdwerken van Michon, waaronder Roemloze levens (2001) en De Elf (2011), beide fascinerende mengelingen van feit en fictie. Van het weinige nog onvertaalde is Corps du Roi, bekroond met de prestigieuze Prix Décembre, verreweg het belangrijkst. Ook in dit boek zijn
historische feiten de aanleiding voor Michon om er op fabelachtige wijze op los te fantaseren.

Koningslichamen bevat vijf verhalende essays waarin schrijvers en het kunstenaarschap centraal staan: over Faulkner, over Flaubert, over een gedicht van Victor Hugo en de paar keer in zijn leven dat Michon besloot te bidden, over Beckett en over een Arabisch jachttraktaat.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
15 juni 2016
Uitgeverij
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
ISBN
9789028261266


Artikelen over Koningslichamen

Hebban Sterrenparade (27)
24 juli 2016 5 likes
Hebban Sterrenparade (26)
17 juli 2016 8 likes
Hebban Sterrenparade (25)
10 juli 2016 3 likes
  Meer artikelen
Bestel dit boek vanaf  €16,00 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

Ondoorgrondelijke maar prachtige essayistische fantasieën over het sublieme en absolute in de literatuur

door: Nico van der Sijde 1 like
Pierre Michon geldt als een 'writers writer': zijn romans en verhalen worden door een select clubje bewonderaars zeer bejubeld om hun duistere inhoud en veeleisende stijl, maar een groot publiek krijgt hij daarmee niet. Zelf ben ik een verklaarde Michon-fan, en vooral zijn fictieve biografieën van...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic