Advertentie

Mijn moeders strijd

448

Gelezen 481 Aan het lezen 8 Wil ik lezen 311 Favoriet 10 Recensies 13
Non-fictie Artikelen 3 Lijsten 1 Spots 8   Topics 0

Mijn moeders strijd beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Balta? tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Mijn moeders strijd is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld. Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm Zaza-dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon - hun hoop voor de toekomst -, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer haar tewerkstelt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten. Door keer op keer de door hem gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen en ze begin jaren tachtig terechtkomt in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad? Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Isik won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018. Wees onzichtbaar werd ook genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijnprijs en was het beste boek van 2017 volgens NRC Handelsblad en bol.com. De roman behaalde eind mei de eerste positie in De Bestseller 60 en beleefde tot op heden vijftien drukken.

+


Genre
Literaire non-fictie
Literaire essays
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
64
Uitgeverij
Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
Eerste editie
23 maart 2019
Laatste editie
23 april 2020
ISBN
9789059654716 , 9789059654709 , 9789026351242


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners


Recensies (13)

Keuze van de redactie
Marvin O. Hebban Recensent

Een verdomd mooi stukje proza

door: Marvin O. 2 reacties 4 likes

Murat Işik (1977), schrijver van het bijzonder succesvolle Wees onzichtbaar, mag in 2019 het Boekenweekessay schrijven. Het essay is verkrijgbaar tijdens de Boekenweek, die in Nederland plaatsvindt van 23 maart tot en met 31 maart, en in Vlaanderen van 30 maart tot en met 7 april. Het thema van...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Mijn moeders strijd

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken