Advertentie
Reize door het Aapenland

Reize door het aapenland

31
Gelezen 42 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 7 Favoriet 1 Recensies 0
Literatuur & Romans Artikelen 1 Lijsten 1 Top25's 1   Topics 0

In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers mee neemt op een hilarische tocht door het apenland. De inwoners, allen genummerd, leggen ondeugden aan de dag die bepaald menselijk zijn. Maar misschien komt dat wel doordat ze verlangen mensen te wórden. Na talloze vergadersessies besluiten de apen uiteindelijk tot 'generale afkapping' van hun staarten, een zelfverminking die Schasz met een onverschrokken humor plastisch beschrijft. De Reize door het Aapenland kende anno 1788 slechts een bescheiden succes. Dat moest haast wel, omdat deze satire naar de maat van de eigen tijd wel erg scabreus was en veel te raden liet, ook naar de identiteit van de auteur. Was deze zonderlinge doctor misschien eigenlijk Pieter 't Hoen of Gerrit Paape? Intrigerender is de vraag waartegen de tekst zich doodleuk keerde. Of houdt de Reize door het Aapenland ons misschien gewoon een spiegel voor over zotheid die van alle tijden is?

Door de heruitgave van P.J. Buijnsters uit 1973 kon een verse lichting lezers in de doldwaze apenkolonie op zoek naar de overeenkomsten en verschillen met de mensenwereld. De Reize door het Aapenland werd al snel een satirische klassieker, ook in het middelbaar en universitair onderwijs en het succes duurt voort. De laatste editie, bezorgd door Peter Altena, is inmiddels ook aan herdruk toe. Doctor Schasz, wie hij ook moge zijn, blijft ons overrompelen en provoceren om in gelach uit te barsten over onze alledaagse ijdelheden.

Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Uitgeverij
Vantilt, Uitgeverij
Laatste editie
05 september 2013
ISBN
9789077503614 , 9789460041556
+Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 3 4 10 3 15 2 1 1 2

Artikelen over Reize door het aapenland

  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic