Van de koele meren des doods

130

Artikelen 3 Gespot 1 Lijsten 2 Spots 5 Top25's 20 Hebban 1000 261

Frederik van Eedens roman Van de koele meren des doods is een klassieker uit de Nederlandse letterkunde. Toen het pas verschenen was echter, werd de schrijver van alle kanten fel bekritiseerd. De algemene toon van de kritiek was dat de medicus, Van Eeden was behalve schrijver ook psychiater, meer aan het woord was dan de dichter. Van Eeden heeft geprobeerd zich te verdedigen tegen die kritiek in een voorwoord bij de tweede druk. Hierin protesteert hij er tegen, dat men zijn werk beschouwd had 'als de zielkundige studie van een min of meer pathologisch geval Dit is de banale opvatting van oppervlakkig-denkende en gevoelende lezers... Dit werk nu is geheel door kunstenaars-motieven ontstaan, en wetenschappelijke motieven zijn er ten enenmale vreemd aan gebleven. Hoezeer de schrijver ook moge tekort gekomen zijn in de uitvoering, de bedoeling was geen andere dan de weergave, het weder doen ondervinden, door anderen, van de zelf ondergane schoonheids-emotie.'

Men bleef echter nog jarenlang afwijzend staan tegenover het boek. Wat er duidelijk aan de hand was echter, was dat Van Eeden zijn tijd ver vooruit was. Voor de hedendaagse lezer, die over het algemeen vertrouwd is met de psychologische en naturalistische roman, hoeft er geen twijfel over de motieven van Van Eeden te bestaan en is het voorwoord met de verdediging dan eigenlijk ook overbodig geworden.

Frederik van Eeden (1860-1932) was arts, psychiater, romancier, dichter, wereldverbeteraar en nog veel meer. Hij was een van de medeoprichters van 'De Nieuwe Gids', de spreekbuis van de Tachtigers, en is vooral bekend geworden door de romans De kleine Johannes en Van de koele meren des doods.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
25 oktober 2013
Uitgeverij
Astoria Uitgeverij
ISBN
9789021495545 , 9789021497624 , 9789025311322 , 9789025311483 , ...


Artikelen over Van de koele meren des doods

  Meer artikelen


Door lezers

Ria van Boeken tot Blog / Mijn boeken van september
30 september 2018 7 reacties
Literatuur Club / Buddyread Vergeet-me-nietje: Eline Vere van Louis Couperus
20 september 2018 28 reacties
Elegieën / Boekenvirus getackeld!
11 mei 2018 33 reacties
  Meer artikelen

Lees verder

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 0,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 0,99
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €0,99 bijAdvertentie

Lezersrecensies (2)

Inkijk in het doolhof van een depressieve ziel

door: Mellius 1 like
Van Eeden duikt diep in de psyche van hoofdpersoon Hedwig, die haar leven lang worstelt met haar zwaarmoedige gevoelsleven. Niet alleen Hedwig lijdt eronder, maar ook bijten haar aanbidders zich stuk op het donkere labyrint van haar geest.
Het is even wennen aan de ouderwetse schrijfstijl en...

Psychologisch hoogstandje uit 1900

door: Monique Dijkgraaf 3 reacties 1 like
In het kader van de 'Augustus Klassieke Literatuur Maand' las ik 'Van de koele meren des doods' van Frederik van Eeden. "De geschiedenis van een vrouw. Hoe zij zocht de koele meren des Doods, waar verlossing is, en hoe zij die vond.” Het verhaal gaat over Hedwig, een meisje dat midden 19e...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic