Vuurland

4

Artikelen 2

In zijn deels autobiografische roman Vuurland vertelt Andreas Oosthoek over zijn tijd als dienstplichtig militair bij het omstreden detachement Dienst Identificatie, een 'samenraapsel van dromers en denkers, gestrande studenten en rotjongens'. Ze zijn overgeleverd aan de naweeën van de oorlog, ze zijn overgeleverd aan elkaar. Dagelijks worden ze geconfronteerd met de dood, de gesneuvelde jongens zijn van hun eigen leeftijd en hebben de tekenen van vergelding, moord en verraad. Het is de taak van Eenheid 402 om de naamlozen een naam te geven en thuis te brengen. De Duitse grens over, met trompetgeschal en wapperende vlaggen.

Vuurland vertelt over de drieëntwintigjarige commandant Alva, een bikkel met een zachte kern. Zijn 'lijkenpikkers' hebben een mascotte, Krakau de Kraai, en kennen bizarre rituelen. Ze delen liefde en noodlot en soms raken ze aan de grens van de waanzin, zonder begeleiding, zorg of nazorg. Ze zijn, zoals Alva zegt, 'de spelers in een antioorlogsfilm'.

Vuurland is ook het verhaal van de Duitse grenadier die omkomt bij de haast vergeten Slag om de Schelde, de van brute moord beschuldigde Britse commando's en de jongen uit Keulen die - jaren na de oorlog - het spoor zoekt van zijn vader, een gevreesde commandant die in de duinen van Walcheren door zijn eigen mannen is afgeknald.

Meeslepend, beeldrijk en met een scherp oog voor details vertelt Andreas Oosthoek van een groep jonge mannen die geconfronteerd wordt met de gruwelen van de oorlog en zich staande probeert te houden voor een normaal leven na hun diensttijd.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
20 april 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059366503 , 9789059366510


Artikelen over Vuurland

Hebban Sterrenparade (37)
02 oktober 2016 2 likes
Hebban Sterrenparade (25)
10 juli 2016 3 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (3)

verrassend

door: gretige lezer 1 like
Het was even wennen aan de staccato schrijfwijze. In vaak korte zinnen, met woorden die elkaar snel opvolgen wordt het verhaal op een beeldende en directe manier neergezet. Een boeiend verhaal waarin de Identificatiedienst een centrale rol speelt. Ook de gevechten in Zeeland tijdens WOII worden...

Oorlog in vredestijd

door: Kaj Peters 2 likes
Oorlogsherinneringen zonder oorlog. Andreas Oosthoek vertelt het (deels) autobiografische verhaal van een identificatieteam, bestaande uit dienstplichtige jonge mannen, dat opgezadeld wordt met het opsporen van Duitse oorlogsslachtoffers in Nederland. Door de staat opgelegde dwangarbeid zonder...

Spannend, confronterend en ontroerend

door: JannieTr 2 likes
Vuurland is een veelzijdig boek. Literaire toespelingen en historische feitenmateriaal over de Tweede wereldoorlog krijgen een plek in een autobiografische getint verslag van een macabere periode bij de Identificatiedienst. Het verhaal eindigt met een spannende zoektocht naar antwoorden op vragen...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic