Advertentie

Wij zeggen hier niet halfbroer

137
Gelezen 156 Aan het lezen 2 Wil ik lezen 51 Favoriet 4 Recensies 4
Non-fictie Artikelen 4 Newsroom 2 Lijsten 3 Spots 6 Top25's 3   Topics 0

Henk van Straten groeide op in Eindhoven met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder, om in de weekenden met diezelfde moeder naar zijn vader in Rotterdam te rijden. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. Wij zeggen hier niet halfbroer is een humoristisch, schrijnend, maar liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur. Zoals Van Straten zelf zegt: 'Gewoon een jeugd, net zoals mijn leven gewoon een leven is.' Dat kan zo zijn, maar Wij zeggen hier niet halfbroer is geenszins 'gewoon een boek'. Met dezelfde haarscherpe en ontroerende observaties die we kennen van zijn persoonlijke stukjes en zijn columns voor Volkskrant Magazine toont Van Straten ons de hartverscheurende, grappige herinneringen aan het leven van een jongen die worstelde met identiteit, liefde en mannelijkheid.

Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Aantal pagina’s
240
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar
Laatste editie
14 maart 2017
ISBN
9789038802602 , 9789038802619 , 9789038806099 , 9789038805849
+

Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 24 4 51 3 54 2 8 1 0

Artikelen over Wij zeggen hier niet halfbroer

Moving targets: met de billen bloot
11 december 2017 17 reacties
Zo zondag #13: Henk van Straten
19 maart 2017 2 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Henk van Straten is een hypocriet
30 maart 2017 henkvanstraten.nl
  Meer artikelen

Andere media

Parool:

Door lezers

Liefde voor YA / Boekenweek voor jongeren: de opening!
24 september 2018 2 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Keuze van de redactie

Een open en persoonlijk verhaal over een bijzondere jeugd

door: Mads Bruynesteyn 1 like

Henk van Straten (1980) kende een bijzondere jeugd. Hij werd geboren in Rotterdam, in het flatje van zijn vader. Henk is de vierde zoon van zijn moeder en groeide op met drie oudere halfbroers uit een eerdere relatie van haar. Doordeweeks woont hij met zijn moeder en drie (stief)broers – B1, B2 en...

effect van opgroeien in samengesteld gezin beter begrijpen

door: antoinette-wieman 1 like
Wat doet het met een kind om op te groeien in een samengesteld gezin? Hoe geef je als (stief)ouders een stevige en veilige basis? Hoe kan je een kind die zichzelf verliest loodsen naar zijn eigen identiteit? Ik wilde dat ik dit boek eerder had gelezen.

Zonder mensen gaat het beter

door: Ate Vegter 1 like
Henk van Straten heeft een boek geschreven. Het is een mooi verhaal. Over zijn jeugd. Gebaseerd op zijn herinneringen, zegt hij. Hij heeft nergens navraag gedaan. Het is zoals hij zijn jeugd ervaart, subjectief en onbetrouwbaar. Die jeugd zit zo in elkaar. Hij woont met drie halfbroers, die hij...
Maaike Möllmann Auteur

Eerlijk en open

door: Maaike Möllmann 1 like
Bijzonder knap dat Henk zo open en eerlijk vertelt over zijn herinneringen. Het boek gaat over een gevoelige zoekende jongen. Naar wat? Liefde? Erkenning? De poëtische maar niets verbloemende manier van schrijven ontroert en beklijft.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook