Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 16 t/m 25 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van auteurs Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen en een gedichtencyclus van dichter Gershwin Bonevacia.

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: dit wil jij lezen!

Meer over 3PAK

BoekTok Live!

Ontmoet vrijdagavond 16 september je favoriete auteurs en BoekTokkers bij het gratis evenement BoekTok Live! Op deze avond trappen we de Boekenweek van Jongeren af in het Literatuurmuseum in Den Haag. Dwaal door het Literatuurmuseum en kom 3PAK auteurs Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gershwin Bonevacia tegen. Of doe mee aan één van de toffe workshops, zoals het maken van je eigen spoken word act. Natuurlijk koop je ook de nieuwste boeken in de YA pop-upstore en ontmoet je BoekTokkers, zoals Soraya Riem en Noah de Campos Neto.

Tijdens het evenement wordt bovendien de nieuwe tentoonstelling Back Street geopend. Je ontdekt literaire verhalen en maakt in tien verschillende spellen kennis met hedendaagse schrijvers in de Gym, je leert verleiden met taal in de Limousine of je geeft jezelf bloot in het spel de Tattoo shop. Een bijzonder moment tijdens BoekTok Live! is de uitreiking van het beste Boek voor Jongeren. De jury, bestaande uit vijf jongeren, kiezen hun favoriete boeken in de categorieën Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. Daar wil je bij zijn! Kom je ook?

Reserveer hier alvast je gratis ticket

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won Confrontaties van Simone Atangana Bekono in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders in de categorie Vertaald.

De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar). Hier stellen zij zich voor en vertellen ze waarom lezen zo belangrijk voor ze is.

Bekijk hier de genomineerden Naar de Jongerenjury

DE AUTEURS VAN 2022

Daan Heerma van Voss debuteerde in 2010 met de roman Een zondagsman. A.F.Th. van der Heijden noemde hem een van de grootste literaire talenten van het land. In 2020 verscheen Coronakronieken. Zijn nieuwste boek is het autobiografische De bange mens.

Chinouk Thijssen schrijft Young Adult-thrillers voor 14+. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig. Als ze niet schrijft, bezoekt ze jongeren op scholen.

Gershwin Bonevacia is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang.

De Boekenweek van Jongeren wordt mogelijk gemaakt door:

stichting lezen schrijverscentrale nbd biblion malmberg cjp letterenfonds kb de versterking fonds21

FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER YOUTUBE FLICKR SPOTIFY HEBBAN
HEBBAN