Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Dit zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023

De winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023 zijn bekend. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Rima Orie met In het vervloekte hart. In de categorie Vertaald ging de prijs naar Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh en vertaald door Merel Leene.

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Een jongerenjury kiest de twee winnaars, nadat een jury van volwassenen een shortlist opstelde. 

De jongerenjury zegt het volgende over In het vervloekte hart: ‘Het is een prachtig boek waar wij enorm van hebben genoten. Het is een boek dat ontzettend goed aansluit bij de doelgroep, en dat bovenal gewoon leuk is om te lezen’.

‘Ook dit verhaal is prachtig geschreven, met thema’s zoals oorlog, PTSS, liefde en vriendschap. Het heeft goed uitgewerkte personages en een plottwist die je niet ziet aankomen’, vertelt de jongerenjury over Zolang de citroenbomen bloeien 

Over het winnende boek In het vervloekte hart en auteur Rima Orie  

Synposis 

Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid. Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze in staat is zielen te bespelen. Maar aangezien dit ten strengste verboden is, is het haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen. Wanneer ze gerekruteerd wordt om tot soldaat te worden opgeleid in het grootste militaire fort van het land, Kuwatta, komt daar echter verandering in. 

Priya komt in een wereld terecht waar brute kracht en een rigide militaire hiërarchie bepalen wie zegeviert, en waar blinde gehoorzaamheid en strikte discipline van iedereen geëist worden. Tot haar verbazing blijkt haar aangeboren magie in deze nieuwe wereld voor het eerst een voordeel te zijn. Samen met de andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding. Deze groep soldaten zal meevechten in de guerrillaoorlog die het verscheurde land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat een groot en dodelijk gevaar zich in het vervloekte hart van Kuwatta schuilhoudt... 

Biografie 

Rima Orie schrijft als youngadult-auteur graag fantasyverhalen over magische werelden, zoals De Zwendelprins en In het vervloekte hart. Dit jaar is ze een van de auteurs van 3PAK, het gratis geschenkboek van de Boekenweek van Jongeren. Haar verhaal in 3PAK speelt zich af in de wereld van de populaire game Assassin's Creed: Mirage 

Over het winnende boek Zolang de citroenbomen bloeien en auteur Zoulfa Katouh 

Synposis  

Salama Kassab was farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Nu is ze haar familie kwijt en werkt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs waar de gewonden onophoudelijk binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen. Maar ze wil ook blijven, voor alles wat Syrië was – en voor de mensen die haar hulp nodig hebben. Met haar twijfel groeit ook haar PTSS, in de menselijke gedaante van Khawf, die haar alle verschrikkingen die ze heeft meegemaakt telkens opnieuw laat beleven. Dan ontmoet ze Kenan die haar probeert de kleuren te tonen die allang zijn vervaagd. Hij durft te dromen van een toekomst, en het is aan Salama om te beslissen of ze daarin met hem meegaat. 

Biografie

Zoulfa Katouh is een Canadese auteur met Syrische roots. Ze woont in Zwitserland, waar ze haar master Farmacie aan het afronden is. Ze vindt haar inspiratie in Studio Ghiblio-achtige natuur, zoals de bergen, meren en sterren. Wanneer ze niet in het bos is en tegen zichzelf praat, drinkt ze ijskoffie, bakt ze esthetische koekjes en vertelt ze tegen iedereen die het wil horen hoe BTS de weg heeft vrijgemaakt. Een van haar dromen is dat Kim Nam-joon een van haar boeken leest. Zolang de citroenbomen bloeien is haar debuutroman. 

Genomineerden Beste Boek voor Jongeren 2023

Dit jaar waren in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig naast In het vervloekte hart van Rima Orie de volgende titels genomineerd: De droomfabriek van Gerwin van der Werf, De geur van een moeder van Lucia van den Brink, Niet geschikt voor publicatie van Gabrielle la Rose en Weerlicht van Jante WortelIn de categorie Vertaald maakten naast Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh deze vier titels kans: Buiten het veld van H.N. Khan, vertaald door Dennis Keesmaat, Een liefde van Arnaud Cathrine, vertaald door Vincent Oostelbos & Jacques Dohmen, Gamechanger van Neal Shusterman, vertaald door Maria Postema en Ik moet je verraden van Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders. 

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling. De jongerenjury, die de twee winnende boeken bepaalde, bestaat uit: Paris Duivenvoorden (voorzitter, 17 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar), tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (18 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar) en Fleur Siersma (15 jaar). 

Bekijk hier de foto's van BoekTok Live op vrijdag 15 september.

Reacties op: Dit zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023