Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Genomineerden Beste Boek voor Jongeren 2023

3 reacties
Er zijn nog tien boeken in de race om in september de titel Beste Boek voor Jongeren 2023 binnen te slepen. De prijs Beste Boek voor Jongeren hoort bij de Boekenweek van Jongeren en wordt uitgereikt in twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. De tien boeken zijn uitgekozen door een jury van volwassenen. Een jury van zes jongeren gaat nu de tien genomineerde boeken lezen om zo samen de winnaars te bepalen. De bekendmaking van de winnaars is tijdens het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren op vrijdag 15 september.

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won Lily  van Tom De Cock in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan van Nimwegen en Thijs van Nimwegen, in de categorie 'Vertaald'.

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling.

De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: Paris Duivenvoorden (voorzitter, 17 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar), tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (18 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar) en Fleur Siersma (15 jaar). Hier stellen zij zich voor.

De genomineerden: Oorspronkelijk Nederlandstalig

De genomineerden: Vertaald

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 15 tot en met 24 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 jaar geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van auteurs Philip HuffRima Orie en het duo Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen (DAMN, HONEY).

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: 'Dit wil jij lezen!' Doordat jongeren via sociale media, groepsinterviews en enquêtes helpen met het maken van beslissingen, kunnen we dit met recht zeggen.

Meer Boekenweek van Jongeren

Reacties op: Genomineerden Beste Boek voor Jongeren 2023